Comunicat d'AEMET per l'arribada de l'aire àrtic a la Comunitat Valenciana: enfonsament de la cota de neu
Alguns mapes insinuen la possibilitat d'una DANA, encara que és encara molt remota
L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emés un avís sobre un canvi dràstic en les condicions climàtiques que afectarà la Comunitat Valenciana i a la resta de la Península a partir del pròxim diumenge. Una massa d'aire d'origen àrtic provocarà un notable descens de les temperatures, forts vents i, possiblement, nevades en àrees muntanyenques.
Què podem esperar en la Comunitat Valenciana?
A partir de les últimes hores del dissabte 7 de desembre, l'aire àrtic començarà a desplaçar-se cap al sud, afectant primer l'extrem nord peninsular abans d'estendre's a la resta del territori. En la Comunitat Valenciana, es preveu un descens significatiu de les temperatures màximes, que podrien situar-se per davall dels 10 °C en zones de l'interior.
A més, les serres del nord de Castelló podrien registrar nevades puntuals el diumenge, amb una cota de neu que se situarà entre els 600 i 800 metres. En el litoral, encara que les nevades són menys probables, el vent de tramuntana i cerç serà protagonista, amb ratxes que podrien aconseguir nivells molt forts, especialment en àrees de muntanya i costa.
Un hivern anticipat: gelades i temporal costaner
Durant la setmana vinent, les temperatures continuaran baixant, donant lloc a gelades nocturnes a l'interior. Aquestes condicions podrien complicar les activitats agrícoles i ramaderes, així com els desplaçaments en carretera, especialment en àrees rurals i de muntanya.
En el litoral, s'espera un temporal costaner significatiu, amb fort onatge en la costa de Castelló i València. Aquest fenomen, combinat amb els vents intensos, podria generar problemes en els ports i per a les embarcacions xicotetes.
AEMET ha informat que aquest episodi de fred hivernal podria prolongar-se més enllà del dimecres 11 de desembre, amb probabilitats de neu en cotes baixes en àmplies zones de la Península. En les pròximes actualitzacions es determinarà si el fenomen s'intensifica o es prolonga en el temps.
Podria formar-se una DANA a mitjan la setmana vinent?
El model meteorològic GFS ha començat a albirar la possibilitat de la formació d'una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) cap a mitjan la setmana vinent. Encara que les simulacions actuals suggereixen aquest escenari, és important destacar que aquestes previsions encara es troben en una fase primerenca i la probabilitat que es materialitze continua sent molt remota.
En la imatge proporcionada pel model GFS per al dijous 12 de desembre, s'observa una configuració atmosfèrica que podria afavorir el despenge d'una bossa d'aire fred en nivells alts de l'atmosfera. Aquest fenomen, comunament conegut com DANA, podria generar episodis de pluges intenses i tempestes localitzades en unes certes zones de la Península Ibèrica.
No obstant això, els experts meteorològics subratllen que aquestes previsions a llarg termini solen estar subjectes a canvis significatius a mesura que s'acosta la data. Altres models meteorològics, com el ECMWF, encara no confirmen aquest escenari, la qual cosa afig incertesa a aquesta possibilitat.
Ara com ara, els meteoròlegs recomanen mantindre la calma i seguir les actualitzacions dels models en els pròxims dies per a confirmar o descartar la formació d'aquesta DANA. En cas que es confirme, les àrees més afectades i la intensitat dels seus efectes es detallaran en els pròxims dies a través d'aquest mitjà.