elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís es reuneix amb les associacions agràries per fer un front comú de defensa dels cítrics valencians

Compromís es reuneix amb les associacions agràries per fer un front comú de defensa dels cítrics valencians

    Compromís s'ha reunit este dijous amb les principals organitzacions agràries del País Valencià, per treballar conjuntament i fer un front comú valencià de defensa dels interessos de la citricultura valenciana i salvaguardar el futur del sector.

    En la reunió ha participat el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, el portaveu de la Comissió d'Agricultura del Congrés, Enric Bataller, el diputat a les Corts, Josep Nadal, la portaveu de Compromís, Àgueda Micó, i el sotssecretari de la conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, Josep Bernal.

    Per a Joan Baldoví, "més enllà de bones intencions, des de Compromís el que reclamem són mesures concretes per a millorar l'actual situació en la qual es troba el sector citrícola valencià. Per això, proposem al Ministeri d'Agricultura una reducció dels mòduls en la declaració de la renda per als llauradors i llauradores. Una reducció que fins i tot es podria ampliar a l'IBI agrari sempre que el govern central puga compensar als ajuntaments.

    "A més, reclamem ajudes directes als productors que han vist com la seua fruita s'ha quedat penjant dels arbres per una competència deslleial amb altres països extracomunitaris, i exigim a Brussel·les l'activació de la clàusula de salvaguarda de l'article 34 de l'acord comercial amb Sud-àfrica, perquè és evident que l'entrada massiva de cítrics de tercers països ha provocat un greu problema a les nostres empreses productores" ha indicat Baldoví

    Per la seua part, el portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, ha reiterat que continuarà mantenint la pressió a Brussel·les per a defensar els interessos de les empreses citrícoles valencianes, tal com ja es va fer l'any 2017 quan des de Compromís es votà en contra de l'acord amb Sud-àfrica. "El temps ens ha donat la raó, l'acord ha suposat un greu problema per als nostres productors, una situació que anirà a pitjor a partir de l'any 2026 quan els productes sud-africans deixen de pagar aranzels".

    Per a Sebastià, "hem d'anar al focus del problema, perquè la política comercial europea està perjudicant seriosament els nostres productes, ja no estem competint amb les mateixes regles. Mentre a les empreses productores europees se les demana una sèrie de condicions sociolaborals, sanitàries i ambientals, els productes extracomunitaris no han de complir amb els mateixos estàndards de qualitat i seguretat, fent que el seu producte sempre siga més barat".

    "El govern central té la responsabilitat de defensar els interessos de les nostres empreses citrícoles, i des de Compromís pressionarem per vetlar que siga així. A més, proposem que des de l'oficina de treball que la Generalitat Valenciana té a Brussel·les, es treballe com una mena de lobby per a garantir que tota la producció extracomunitària que es comercialitza a Europa complisca amb els mateixos controls fitosanitaris, ambientals i sociolaborals que els productes europeus" ha demanat Sebastià.

    Pujar