Compromís reivindicarà el paper i pervivència de les farmàcies rurals pese al vot contrari de PP i PSOE al Senat a la iniciativa
El Senat va rebutjar amb els vots de PP i PSOE instar a impulsar mesures per a garantir la viabilitat econòmica de les farmàcies rurals més desafavorides
El senador de Coalició Compromís i portaveu de l'Esquerra Confederal, Carles Mulet, ha anunciat que la formació “continuarà defensant, malgrat el rebuig de PSOE i PP en la Comissió de Sanitat, la necessitat de defensar el futur de la farmàcia rural i de garantir la seua supervivència” en un moment de depressió que viu el món rural i la pèrdua de serveis i població, “que no es frenen”.
Segons un estudi de 2018 de la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (SEFAR) a instàncies del Consell General de Col·legis Farmacèutics, un Fons de Compensació per a les Farmàcies Rurals Essencials podria ser la solució per a aquelles farmàcies que compliren una sèrie de criteris demogràfics, econòmics i sanitaris i per una simple qüestió de justícia i equitat. S'asseguraria així la seua viabilitat econòmica, es garantiria l'equitat i universalitat en l'accés al medicament i, per extensió, s'apuntalaria el model espanyol de farmàcia. Aquest fons passaria per retenir, únicament, 4 cèntims de cada recepta, la qual cosa suposa un 0,18% de la facturació total (0,37% de la dependent de factura pública) per a aquestes farmàcies. Això donaria viabilitat a les mateixes sense suposar cap despesa pública.
“Lamentablement, i malgrat el discurs oficial de cara als afectats, els dos principals partits s'han rentat les mans davant un servei indispensable, imprescindible en una pandèmia com la que vivim i vital, per la qual cosa cal evitar que tanquen i debatre sobre aquesta qüestió perquè no quede aparcada. La crisi per la Covid-19 i l'econòmica no han de fer que els polítics ens oblidem del drama que viu el món rural”, ha afegit.
Sense ajudes del Govern
Compromís va presentar preguntes al Govern i propostes per a atendre aquest sector. Les respostes del Govern van ser “vagues” i “han constatat finalment la seua falta d'implicació real, malgrat discursos tant del PP com del PSOE favorables cap al món rural i l'Espanya buidada, però que a l'hora de la veritat han cristal·litzat en un vot contrari cap a una proposta coordinada amb els propis afectats”. D'una banda, cerquen l'excusa de derivar la responsabilitat a les comunitats autònomes per estar transferida la Sanitat, al mateix temps que reconeixen que tocaria canviar legislació estatal però no es comprometen a impulsar aquestes reformes.