Compromís reclama des del Senat al Govern una estratègia de planificació de les plantes d'energies renovables
Mulet reclama una reflexió al voltant de la febre de sol·licituds i la necessitat de regular, distribuir i planificar per a evitar processos especulatius i disfuncions territorials en la tramitació d'inversions en renovables
El sector de les energies renovables sembla que seguirà la ruta prevista i es resoldran les sol·licituds plantejades, malgrat la crisi a la qual ens puga portar el coronavirus. Invertir en renovables continuarà sent una opció de negoci malgrat l'aturada que estan vivint els projectes en tràmit. El sector confia que tot es reprenga una vegada remeta el virus i acabe la quarantena.
“Sembla existir una febre de sol·licituds a Red Eléctrica que, a 29 de febrer ja havia atorgat 111,5 GW d'eòlica i fotovoltaica, més del triple de la potència instal·lada en l'actualitat. Algunes autonomies com la valenciana, estan entre els plans d'implantació de molta de la potència que es preveu instal·lar al nostre país, la qual cosa pot implicar unes importants afeccions de tota mena sobre el territori i trencar l'equilibri territorial”, ha indicat Mulet.
Algunes d'aquestes plantes són descomunals i afecten superfícies enormes, algunes de les quals, amb un alt valor paisatgístic, agrícola i memorialístic, com per exemple en el cas de Monòver on un projecte de Capital Energy se situaria en el Fondó, als voltants de l'aeròdrom des del qual van partir a l'exili els últims integrants del Govern republicà. “Tenim en la retina altres processos i projectes energètics com el Castor, on l'empresa dirigia a l'administració en el procés de tramitació amb les conseqüències sabudes on acaben sent els ciutadans i l'administració els qui acaben indemnitzant a empreses privades, de manera que considerem necessari i urgent que es revertisca la situació i siga l'administració de manera coordinada amb les autonomies els qui establisquen les condicions per a evitar efectes territorials indesitjats o una carrera desenfrenada de rebaixes i beneficis que poden acabar tenint resultats contraproduents”, ha dit Mulet.
Així ha citat com a exemple que mentrr un dels projectes presentats a la província de València té previst crear sis llocs de treball, la informació facilitada per Capital Energy per al parc alacantí preveu 967 llocs de treball directes en la fase de construcció i 129 una vegada estiga operant. “Una diferència radical”, ha ressaltat el senador de designació autonòmica de Compromís, Carles Mulet, que ha reclamat “rigor i fer les coses bé” a l'administració central que tramitarà aquests projectes amb una major capacitat de producció.
Les lleis avancen en les diferents autonomies. Així, governs autonòmics com el valencià han anat prenent mesures en les seues lleis territorials de cara a facilitar la instal·lació de plantes generadores en sòl no urbanitzable comú que es consideren estratègiques per a aconseguir els seus objectius energètics. En tal cas, prèvia declaració de l'interès econòmic estratègic per les conselleries competents en medi ambient, territori i economia, i amb els informes favorables en matèria de territori i paisatge, o altres informes sectorials que resultaren necessaris, es tramitarien mitjançant llicències municipals (sempre que existira compatibilitat urbanística per a això sense necessitat de modificar el planejament urbanístic). Mentrestant, uns altres com el d'Andalusia han regulat per al foment de l'activitat productiva d'Andalusia, que identifica "la necessitat d'agilitar i simplificar determinats procediments administratius en matèria energètica, mediambiental, de salut i d'ordenació del territori i urbanisme".
Per a això, per a infraestructures hidràuliques, energètiques i mines eliminen els plans especials i els projectes d'actuació que haurien d'avaluar-se per les administracions autonòmiques (avaluació ambiental estratègica els plans especials com qualsevol instrument urbanístic i avaluació d'impacte ambiental els projectes), per a reduir-ho a un informe de compatibilitat urbanística que donarien els ajuntaments. El sector energètic està demanant aquest mateix tipus de tractament en diferents autonomies.
Mulet, que ha manifestat el seu suport a aquest tipus de fonts renovables, ha reclamat un informe al Govern i conèixer com serà l'estratègia del Govern davant els projectes que estan arribant, tenint en compte que les competències d'ordenació del territori són autonòmiques i intersecten en aquestes implantacions i cóm està avaluant el Ministeri una distribució equitativa en l'avaluació de l'impacte ambiental dels projectes de més de 50MW que està tramitant.
El senador proposa mesures i una distribució “racional” d'aquestes plantes en les zones més idònies “per a evitar l'especulació que s'està vivint amb intermediaris pel mig i que les rebaixes d'algunes autonomies acaben perjudicant el territori o els ingressos que les administracions puguen obtenir”.