Compromís reclama l’eliminació del cobrament de suplements a l’equipatge de mà
Mònica Àlvaro: “El Consell ha de perseguir i sancionar esta pràctica abusiva de les companyies aèries, habilitar un formulari propi de denúncia i iniciar campanyes de difusió”
Com explica la diputada de Compromís, Mònica Àlvaro, “tant la normativa europea com l’espanyola és clara pel que fa a la prohibició dels sobre costos a l’equipatge de mà en cabina. Hi ha sentències dels tribunals de justícia europeus contra esta pràctica de les aerolínies. I sense anar més lluny, el passat mes d’agost el Ministeri de Consum va obrir expedients a Ryanair, Vueling, Easyjet i Volotea per l’aplicació d’estes clàusules abusives en els seus vols”.
“No obstant això, -ha afegit la parlamentària- valencians i valencianes seguim sent víctimes d’estes males pràctiques per part d’algunes companyies, i no podem obviar ni oblidar, que des de la Generalitat Valenciana també és possible fer-hi front a estes injustícies des de l’àrea de Consum”. De fet, alguns governs autonòmics ja tenen en marxa iniciatives al respecte i aconsellen als usuaris i usuàries reclamar el retorn de les despeses originades per esta clàusula abusiva, al mateix temps que faciliten dites reclamacions.
En eixe sentit Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei per a què el govern valencià assumisca la defensa dels usuaris i usuàries de les aerolínies, per a la qual cosa s’insta el Consell a perseguir i sancionar la pràctica abusiva de les companyies aèries que apliquen el cobrament de suplements per l’equipatge de mà en els aeroports de Castelló, Alacant i València.
“L’administració valenciana ha de deixar ben clar a les companyies que l'equipatge de mà és un element indispensable del transport dels passatgers i, per este motiu, sempre que responga a les exigències raonables relatives al seu pes i dimensions i complisca els requisits de seguretat aplicables, no pot ser objecte d'un suplement de preu en el cas de vols interns dins l'Estat espanyol”, ha argumentat Àlvaro.
Compromís també proposa habilitar un formulari de denuncia físic i online accessible i disponible a la web de la Generalitat així com a les entitats i OMICs que depenen de l’àrea de Consum. Així mateix la coalició planteja iniciar campanyes de difusió d’esta iniciativa perquè arribe a la població afectada o en risc de ser-ho, centrant estes campanyes en inserció d’anuncis acompanyats d’un QR que redireccione als formularis de denuncia. Unes campanyes que s’haurien de dur a terme preferentment en els aeroports valencians i en els mitjans de transport que connecten directament amb els aeroports.
“El govern valencià, pel que fa al turisme, s’ha mostrat molt proactiu a l’hora d’abolir una llei, com la de la taxa turística, que no s’havia aplicat mai. Ara és el moment de què davant pràctiques abusives que es repeteixen de seguit i que patim valencians i valencianes mostre la mateixa contundència”, finalitza la diputada.