Compromís reclama al govern central mesures fiscals que fomenten la participació de les dones en les explotacions agrícoles
La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Àlvaro i la diputada Belén Bachero han registrat en Les Corts una proposició no de llei amb què es proposen mesures per millorar la vida de les dones en el món rural.
Segons explica Àlvaro, “ens hem basat en les reivindicacions que l’associació de dones del medi rural, Sàlvia, va plantejar en la Comissió de Reconstrucció a Les Corts, perquè la nostra feina no acabava en assentir i donar palmadetes en l’esquena. Així, amb tot allò que van dir, hem elaborat esta iniciativa parlamentària”.
Per a la parlamentària de Compromís “la crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha evidenciat les mancances del mercat i del sistema agroalimentari, però també ha posat de manifest la importància del treball de les dones rurals a este sector. Però evidentment viure en el camp comporta moltes dificultats que per a les dones s’accentuen. Les dones, i especialment les dones joves, han anat abandonant els pobles davant la precarietat laboral, la manca de serveis i infraestructures, la falta d’oportunitats i el nul reconeixement al seu treball”.
Per la seua banda Bachero ha explicat que “les mesures de suport a les dones en el medi rural són vitals per a garantir els drets i la igualtat entre dones i homes i per a garantir la supervivència dels pobles. En eixe sentit existeix una llei estatal sobre la titularitat compartida de les explotacions agràries, un tema clau per a la situació de les dones en eixe medi, però és necessari un impuls al que suposa esta llei amb mesures concretes”.
“Perquè la realitat és que esta llei –ha afegit la diputada de Compromís- ha tingut un efecte molt limitat; només hi ha 694 explotacions en règim de titularitat compartida a l’Estat espanyol i 12 al País Valencià”.
Per estos motius des de Compromís es planteja a l’executiu central millorar el tractament fiscal de les despeses de les explotacions inscrites en el registre de titularitat compartida i reduir el tipus de cotització a la seguretat social per a aquelles persones que tinguen la condició de titularitat compartida, ampliant així les reduccions actuals a més de cinc anys.
Així mateix es proposa incrementar les ajudes a plans de millora en un percentatge addicional del 10% per a les explotacions de titularitat compartida i assignar una subvenció addicional del 10% en assegurances agràries per a les explotacions agràries que estiguen en règim de titularitat compartida.
“De la mateixa manera –ha afegit Àlvaro- veiem necessari que el Consell cree una línia específica per establir ajudes de primera instal·lació per a les explotacions agràries en titularitat compartida. Així com donar informació i difusió de titularitat compartida de les explotacions agràries, al sector agrícola del País Valencià”.
Per a Bachero “també seria molt important la creació d’una guia amb recomanacions per als fabricants de ferramentes i maquinària agrària per tal que es tinga en compte les característiques biològiques de les dones a l'hora de dissenyar els instruments, per tal de garantir que siguen les més apropiades tant per dones com per a homes”.
Finalment les parlamentàries de Compromís han posat el focus en la necessitat de promoure les mesures necessàries per a incrementar la participació de les dones als òrgans directius de les entitats agràries, organitzacions professionals, cooperatives i comunitats de regants.