elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama al govern central dignificar les condicions laborals dels riders i la resta de treballadors de plataformes digitals

Compromís reclama al govern central dignificar les condicions laborals dels riders i la resta de treballadors de plataformes digitals
  • Àlvaro i Baldoví: “s’ha de posar fi, amb una llei, a l'actual relació de treball no mercantil i a la proliferació de falsos autònoms en aquest sector”

Compromís ha presentat en el Congrés i Les Corts una proposició no de llei en què s’insta al govern central a impulsar la normativa necessària per dignificar les condicions laborals del ‘riders’ i altres treballadors de serveis oferts a través de plataformes digitals.

En concret esta iniciativa presentada pel diputat a la càmera baixa Joan Baldoví i la portaveu adjunta al parlament valencià, Mònica Àlvaro insta el Govern d’Espanya a impulsar amb caràcter d’urgència una llei específica per regular les peculiaritats del treball realitzat mitjançant plataformes digitals i aplicacions mòbils, a fi de posar fi a l'actual relació de treball no mercantil i a la situació de proliferació de falsos autònoms que comporta.

Segons explica Àlvaro “per a un sector important de les plataformes digitals camuflar relacions laborals fent-les passar per mercantils s'ha convertit en l'eix del seu model de negoci, ja que, sota l'aparença de la creació de noves empreses tecnològiques, les persones treballadores passen a ser treballadors intermediaris, etiquetats com a autònoms, que són pagats per cada tasca completada, en lloc de ser emprats a través de contractes de treball regulars que incloguen una protecció social”.

Parlem de serveis de repartiment de productes a través de plataformes com Deliveroo, Glovo o Ubereats. Però, també de plataformes que exerceixen altres activitats, com poden ser de transports (Cabify i Uber), de neteja o d’altres serveis al domicili (Clintu, Flycleanners, GetYourHero, Mr.Jeff, Taskrabbit, Wayook.nes), de cura de persones dependents (Aiudo, Cuideo, Cuidum, Interdomicilio) o de guies turístiques i agències de viatges (Feel The City Tours, Frikitrip, Leaf.com, Ogo Tours, Pla &Go, Sandema).

Com explica Baldoví “en última instància, la falta de contractació regular, suposa la pèrdua de garanties i drets legals en matèria de jornada, salaris, període de descans i permisos, vacances, salut laboral, i seguretat laboral. El que significa que aquestes persones treballadores estan obligades a continuar treballant quan estan malaltes o es veuen abocades a deixar de tindre ingressos en eixes situacions”.

Una altra particularitat d'aquesta mena de treball és que poden ser fàcilment reemplaçats per altres persones, atés que, al no estar organitzats i en ser considerats autònoms del seu treball manquen de poder de negociació cap a la plataforma per a la qual presten el servei.

Àlvaro recorda que “diferents sentències han dictaminat que les persones treballadores de plataformes digitals han de ser reconegudes com a persones empleades. Així ho va especificar la primera sentència que es va dictaminar en l'Estat espanyol pel jutjat social número 5 de València que, va considerar la relació entre els repartidors i la companyia com una relació laboral i no de transaccions entre autònoms i una empresa”.

“La pandèmia de COVID-19 —ha afegit Baldoví— ha posat al descobert la dependència que la societat té d'aquest treball,  i ara cal emfatitzar que les persones que el desenvolupen manquen en la seua majoria de protecció legal i laboral. La crisi econòmica post Covid que estem presenciant afectarà els mitjans de vida en els pròxims anys de gran part de la classe treballadora, i si no es posen les mesures necessàries de protecció dels treballadors i treballadores, es corre el risc d'incrementar aquelles situacions que ja són per si mateix precàries”.

Per tot açò des de Compromís reclamem que s’elabore amb urgència el projecte de llei per a protegir els drets de les persones treballadores de plataformes digitals, al que el govern central alguna vegada ha fet referència. De la mateixa manera amb esta iniciativa parlamentària s’insta al Govern d’Espanya i al Consell a intensificar els controls i les inspeccions en aquest àmbit.

Finalment els parlamentaris de Compromís han volgut ressaltar “la necessitat d’anar més enllà i aprofundir en el desenvolupament d'una altra mena de model laboral que siga just i respectuós amb els drets de les persones que participen en ell. Per a assegurar que cap persona treballadora siga forçat a ser precari o treballe en intolerables condicions sense protecció social ni independència econòmica”.

Pujar