elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís proposa un repartiment proporcional del dèficit en funció del volum de despesa de les administracions públiques

  • Ignasi Candela denuncia l'ús "xantatgista" dels objectius de dèficit per part dels governs del PP per traslladar les retallades a les comunitats autònomes

Compromís proposa una distribució proporcional del percentatge de deèficit entre les comunitats autònomes i l'Estat en funció del volum de despesa per a evitar “desigualtats en el repartiment i la discrecionalitat del Govern”. La coalició ha presentat aquesta iniciativa en forma d'esmena a la reforma de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera que planteja el PP per a permetre a un Govern en funcions revisar el sostre de despesa.

En la pràctica, la proposició de llei dels populars implica reajustar l'objectiu de dèficit en un punt (del 3,6% al 4,6%), amb motiu de la nova via fiscal 2016-2018 fixada pel Consell de la Unió Europea el passat mes d'agost. Fins ara, el Govern central assigna el percentatge de dèficit sense tenir en compte la despesa que assumeix cada administració.

El diputat de Compromís, Ignasi Candela, ha denunciat que els governs del PP han fet un ús "xantatgista" dels objectius de dèficit "per traslladar les retallades a les comunitats autònomes i ofegar-les financerament". La coalició reclama a l'Estat "transparència i justícia" en els criteris de distribució i recorda que les comunitats autònomes i els ajuntaments carreguen amb més de la meitat de la despesa pública. El 2015 l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal va sol·licitar al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, un ajustament fiscal "més suau" per a la Comunitat Valenciana i quatre autonomies.

Compromís també ha plantejat dues esmenes per garantir les prestacions socials. D'una banda, insta a suprimir l'apartat que obliga les corporacions locals a establir un superàvit pressupostari, i per l'altra sol·licita derogar la mesura que obliga les administracions públiques a destinar el saldo positiu a la reducció del deute.

Pujar