Compromís proposa la realització d’un estudi i una campanya institucional per fomentar la racionalització horària
La portaveu adjunta de Compromís Mònica Àlvaro ha presentat en Les Corts una iniciativa per fomentar uns horaris més racionals entre els valencians i les valencianes. Segons la parlamentària "els horaris actuals, que tenen origen en els anys '60, són totalment irracionals, i tenen conseqüències sobre la productivitat, la salut i la igualtat entre les persones. Ens calen horaris racionals, saludables al servei de les persones." La diputada de Compromís, que ja va presentar en el seu dia una iniciativa per subvencionar a aquelles pimes que emprengueren mesures horàries de cara a la conciliació, continua així amb un treball per tal d'afrontar una necessària reforma horària que ens portaria a una millora evident en la vida personal, en la salut i en la competitivitat del treball.
Per a Àlvaro "els horaris de treball actuals no tenen cabuda lògica en la nostra societat que per una banda demanda major conciliació i per altra obliga a renunciar a la mateixa, ni tampoc els horaris televisius que forcen un prime-time a partir de les onze de la nit quan les persones haurien d'estar descansant" denuncia la diputada. I afegeix "som l'únic país del món que dina a les 15 i sopar a les 22 de la nit, i això té conseqüències sobre la nostra salut, no només en la manca d'hores de descans, sinó en malalties cardiovasculars, com hipertensió, colesterol o obesitat. De fet, el nombre d'adolescents amb obesitat a Espanya és superior al 20%, molt a prop dels Estats Units".
A més a més, "tampoc treballar més hores és sinònim de treballar millor, i és que mentre que a l'Estat espanyol es treballa més hores que als països del nostre entorn, tenim una productivitat de les més baixes de tota Europa. Per això cal fomentar mesures com el teletreball, els horaris compactes o les borses d'hores a disposició del treballador, que ja funcionen amb èxit a diverses empreses espanyoles".
Esta proposició no de llei presentada per Compromís insta, concretament, el Consell a realitzar un estudi sobre les polítiques d'usos de temps en relació a àmbits com el treball, l'educació, el comerç, l'administració, així com la cultura, l'oci o la participació. De la mateixa manera s'insta a impulsar una campanya institucional d'informació i sensibilització sobre usos racionals del temps, que faça pedagogia en els orígens dels horaris actuals, informe de les conseqüències que estos tenen cap a la salut, el benestar i l'equitat, i fomente hàbits saludables.
La proposta va en la línia d'allò tractat en el 'Congrés sobre nous usos del temps' que va tenir lloc a Vila-real la darrera setmana organitzat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. L'objectiu final és aprofundir en mesures legislatives que al remat aboquen en major equitat i qualitat de vida de les persones, i en la millora manifesta que uns nous usos dels temps ens portarien com a societat.
Per a la diputada de Compromís, "arriba el moment d'iniciar el debat en la societat i també en Les Corts que aborde els nostres menjars, els horaris educatius dels nostres fills i filles, els horaris de treball i també i indiscutiblement la necessària conciliació de la vida laboral amb altres aspectes de la vida, tant la família, com la participació cívica, l'accés a la cultura o allò que les persones vulguen posar al seu centre. No volem viure per a treballar, treballem per a tindre una vida digna i de qualitat, en la qual disposem de temps per a les nostres prioritats vitals".