Compromís proposa mesures que faciliten la regularització d'immigrants que es troben al nostre país davant la necessitat de mà d'obra
La coalició es va entrevistar recentment amb col·lectius d'immigrants que denuncien la falta d'empatia del Govern davant un problema social greu que afecta milers de persones
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha proposat al Govern que prenga mesures davant les notícies que diàriament es lligen en la premsa sobre la falta de mà d'obra en sectors econòmics (serveis, cures i atenció, construcció…) i el greu problema existent amb col·lectius d'immigrants que es troben al nostre país en situació irregular. “Col·lectius d'immigrants ens han relatat recentment els greus problemes de tota mena als quals s'enfronten, ja siguen en qüestions sanitàries, abusos en economies submergides i la saturació que pateixen els escassos departaments públics que poden contribuir a atendre les seues situacions, com són les oficines d'asil i estrangeria. Són gent que vol treballar, pagar impostos i contribuir al nostre país i visualitzar un futur”, ha indicat Mulet.
El representant de Compromís ha assenyalat que “sembla incongruent que no s'atenguen aquestes peticions i es mantinga sense solucionar un problema de mà d'obra que segons els afectats és greu” i ha apel·lat a atendre aquestes peticions secundades també per l'ONG Amnistia Internacional, que demana mesures polítiques per a ajudar als sol·licitants d'asil ja que estan tardant mesos a ser atesos per primera vegada al nostre país.
Carles Mulet reclamarà avanços en la normativa d’asil Espanya i l'actualització de la Llei que les ONG consideren “obsoleta” per no haver incorporat les últimes directives europees, com la relativa a l'obligació de donar acolliment als sol·licitants durant tot el procés d'asil. Per a Mulet “és indigne que hi haja immigrants que després de dos anys seguisquen esperant una resolució sobre la seua petició per a obtenir l'estatut de refugiat i processos que l'administració alenteix o paralitza a l'espera que la situació millore en els llocs d'origen dels sol·licitants, la qual cosa en moltes situacions suposa un tracte indigne i poc humanitari, alhora que malgasta les oportunitats que tindrien al nostre país”.
Amnistia Internacional defineix en el seu informe L'asil a Espanya: un sistema poc acollidor, la política d'asil espanyola com a “discriminatòria, arbitrària, obsoleta i ineficaç”. El col·lectiu Libre España va traslladar el nul suport als processos d'asil i l'arbitrarietat amb la qual es resolen els expedients de petició d'asil, que deixen en una situació molt vulnerable als qui es poden obrir un camí al nostre país, ja que això els implica problemes administratius, laborals, de prestacions, de residència i en els seus drets.