elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís pregunta al Senat per la fi de la Llei Mordassa i l’actuació de la Benemèrita davant dos valencianoparlants

Compromís pregunta al Senat per la fi de la Llei Mordassa i l’actuació de la Benemèrita davant dos valencianoparlants
  • El senador qualifica d'"intolerable" que la Guàrdia Civil amenacés amb aplicar aquesta qüestionada legislació a dos valencians per parlar en la seua llengua i demana conèixer si s'han investigat els fets

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat hui al Senat que es derogue la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a 'Llei Mordassa' i ha preguntat al Govern quan té previst eliminar aquesta normativa que tan criticada va ser per organismes internacionals i de protecció dels drets Humans, per l'amenaça directa als drets de reunió pacífica i la llibertat d'expressió a Espanya.

Mulet ha formalitzat aquesta pregunta després de conèixer-se en una denúncia de la Plataforma per la Llengua de la qual es va fer ressò la premsa valenciana d’uns fets en els quals presumptament dos agents de la Guàrdia Civil de Tavernes de la Valldigna van exercir un abús i van discriminar lingüísticament a dos joves al impedir-los expressar-se en valencià. La denúncia, en què es reclamen sancions per a tots dos agents, ha estat presentada davant la Subdelegació de Govern a València i també davant l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana. Un dels agents, segons els denunciants, hauria comunicat al conductor que "si la seua companya continuava amb aquesta actitud la detindria per la Llei de Seguretat Ciutadana", més coneguda com a 'llei mordassa'.

Per al senador tals amenaces i expressions, "de ser certes són intolerables" i ha reclamat a Maria Gámez, nova directora general de la Guàrdia Civil, "que pose els mitjans per evitar possibles arbitrarietats i abusos i que sancione i siga bel·ligerant amb actituds de agents d'aquest cos en matèria lingüística, ja que estem ja en un període democràtic, on la gent parla multitud de llengües i no poden ser amenaces de detenció per parlar una o altra llengua oficial".

LES PREGUNTES FORMULADES

Aquest senador demana conèixer:

És d'aplicació en el cas descrit l'aplicació de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana?

¿Van actuar degudament els agents de la Guàrdia Civil obligant a aquests ciutadans a expressar-se en un idioma diferent al de la seua preferència i que és totalment oficial i propi a l'autonomia valenciana?

Quants agents de la Guàrdia Civil s'han interessat pels cursos de llengua que s'ofereixen per conèixer millor la llengua i cultura valencianes? ¿Es fomenta d'alguna manera el seu coneixement?

Davant els fets descrits, ha obert la Delegació de Govern o un altre organisme alguna investigació per comprovar els fets denunciats i si es van vulnerar els drets lingüístics d'aquests valencians?

Ha previst el Govern derogar la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, que tan criticada va ser per organismes internacionals i de protecció dels Drets Humans, per l'amenaça directa als drets de reunió pacífica i la llibertat d'expressió a Espanya? S'ajustaria l'objectiu de la Llei Mordassa als fets descrits en la denúncia?

Pujar