Compromís pregunta al Govern per la presència de policies, militars i altres cossos en les processons religioses
Carles Mulet, senador per Compromís, ha preguntat el Govern de Pedro Sánchez, com ja va fer amb el de Rajoy, sobre les mesures que anava a prendre l'executiu per regular la presència de funcionaris dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat en processons religioses.
La resposta que es va obtenir en el seu moment justificava la presència de les Forces Armades en actes religiosos per la "per la tradicional participació castrense acord amb la normativa vigent materialitzada en el Reial Decret 684/2010, de 20 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'Honors militars, i en l'Ordre Ministerial 100/1994, de 14 d'octubre, per la qual es regulen els actes religiosos en cerimònies militars ".
"Tant militars, com a policia o guàrdies civils són funcionaris estatals i la imparcialitat deu ser l'eix fonamental de les seues actuacions" apunta Mulet. "La Constitució s'evoca quan convé, però sembla ser que s'oblida que l'aconfessionalitat de l'Estat és un precepte constitucional clau per garantir la democràcia", ha agregat.
Encara s'apuntava que "respecte a l'exercici del dret a la llibertat religiosa, els membres de les Forces Armades participen en aquest tipus d'actes amb caràcter voluntari, i davant els símbols religiosos guarden el degut respecte d'acord amb la Llei Orgànica 7/1980, de 5 de juliol, de Llibertat Religiosa ", també ho és que desfilen amb l'uniforme reglamentari i no com civils, el que marca un posicionament poc justificat i que no té res a veure amb els suposats vincles que es creen entre la societat civil i militar amb la participació d'aquests últims en aquestes celebracions.
"El Partit Popular ja va assenyalar que mantindria els mateixos criteris de participació en aquells actes o celebracions de caràcter religiós amb tradicional participació castrense, cosa que no ens va estranyar per la seua tall conservadora i ancorada en un pensament de dictadura militar. Ara l'executiu de Sánchez té l'oportunitat de canviar els criteris i prohibir la presència de militars, policies o guàrdies civils en aquests actes " assenyala Mulet. "Els servidors públics tenim com a premissa la de vetllar pel compliment de les lleis, però també d'aplicar-les i ser coherents amb els principis constitucionals", ha conclòs.