Compromís pregunta al Govern per les mesures que prendrà per reduir la bretxa en les pensions que cobren els majors de cada autonomia
Mulet subratlla que les pensions valencianes estan per davall de la mitjana estatal i alerta de la gran disparitat entre territoris
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha elevat una pregunta parlamentària per a conéixer quines mesures pensa prendre el Govern per a equipar les pensions de jubilació que perceben els majors de cada territori i perquè deixe d'existir una bretxa tan gran entre les diferents autonomies.
El representant de Compromís ha formulat aquesta pregunta a proposta de la síndica adjunta de Compromís en les Corts i responsable d'Ocupació en el grup parlamentari, Mònica Àlvaro, després de conéixer-se que la mitjana per jubilació en 2020 a Espanya va ser de 1.182,7 euros, una xifra que situa la mitjana de pensions del País Valencià fins a 100 euros per davall, ja que de mitjana els i les valencianes perceben 1.081,61 euros. De fet, aquesta xifra se situa més lluny encara de la mitjana de pensions d'autonomies com Astúries, on la pensió se situa en 1.422,64 euros, o Madrid on ascendeix a 1.380 euros de mitjana.
Àlvaro ha afegit que “a aquesta disparitat preocupant, cal afegir-li la diferència entre la pensió rebuda entre els homes i les dones del nostre territori, una circumstància que es deriva de la bretxa salarial que pateixen les dones durant la seua etapa laboral, però que després es prolonga a l'etapa de jubilació, ja que les valencianes cobren una pensió mitjana que ronda els 750 euros”.
Mulet ha recordat que la coalició ja ha proposat a les Corts Generals, d'acord a les recomanacions realitzades per la UE, establir els mecanismes necessaris per garantir la igualtat econòmica de les dones i els homes incloent mesures compensatòries de protecció social orientades a mitigar els impactes negatius sobre les pensions en les interrupcions laborals sorgides com a conseqüència de l'assumpció de responsabilitats familiars. Així com una revisió per analitzar el motiu per la bretxa de les pensions entre CCAA ja que les últimes dades evidencien que "alguna cosa està fallant si mostren situacions tant dispars".
Compromís ha exigit el blindatge del sistema públic de pensions constitucionalment) i el manteniment del seu poder adquisitiu, com a dret en la nostra Constitució per evitar l'intent de privatització, la pèrdua de poder adquisitiu, i que no hi haja cap bretxa entre gèneres ni territoris.
Mulet ha demanat garantir la dignificació de les pensions, equiparant-les a la mitjana europea. Les pensions mínimes s'hauran d'incrementar com a mínim en un 60% del Salari Mitjà tal com indica el Protocol Addicional de la Carta Social Europea. A més, en el marc de la protecció social, les pensions no contributives s'han de vincular el SMI i progressivament unificar al marc del 60% del salari mitjà.
En el mateix sentit, Compromís exigeix derogar la reforma de les pensions del PP de 2013: eliminant l'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP) i suprimint de forma definitiva el Factor de Sostenibilitat que anunciava retallades en les quanties de les noves pensions, i aclarir els comptes de la Seguretat Social, descarregant-de despeses que han de ser ateses pels Pressupostos Generals de l'Estat que estan llastrant i retirant més de 7.000 / 8.000 Milions anuals dels recursos disponibles per al pagament de les pensions contributives.
D'acord a les recomanacions realitzades per la UE, establir els mecanismes necessaris per garantir la igualtat econòmica de les dones i els homes incloent mesures compensatòries de protecció social orientades a mitigar els impactes negatius sobre les pensions en les interrupcions laborals sorgides com a conseqüència de l'assumpció de responsabilitats familiars.
Per últim Mulet demana al Govern i a la resta d'administracions públiques que operen amb el model de pensions públiques i deixen de promocionar de manera més o menys encoberta els negocis de pensions privades.