Compromís impulsa una clàusula pro 'kellys' en les ajudes del Consell als hotels
La diputada a Les Corts Marian Campello ha presentat una proposició no de llei perquè tota ajuda o subvenció pública concedida per la Generalitat Valenciana a establiments hotelers contemple com a requisit d'accés que el personal que preste serveis de neteja en dits establiments estiga subjecte al conveni col·lectiu de l'hostaleria.
Compromís ha registrat una proposició no de llei perquè les ajudes o subvencions públiques concedides per la Generalitat Valenciana per al foment i dinamització del sector turístic valencià estiguen subordinades als principis de dignitat, seguretat i drets laborals així com a la inclusió de criteris socials i de dignificació laborar d'un sector fortament precaritzar com és el de l personal de neteja de pisos hotelers. La iniciativa presentada busca que les Corts sol·liciten al Consell que les ajudes als establiments hotelers contemplen entre els seus requisits d'accés que el personal que preste servei de neteja en els establiments turístics interessats estiga subjecte al conveni col·lectiu de l'hostaleria.
El sector turístic és un dels que més desigualtats, explotació laboral i economia submergida presenten, especialment en els mesos de més afluència de visitants. En aquest marc econòmic, destaca el treball de les cambreres de pisos, comunament anomenades 'kellys', que normalment suposen el 25% de les plantilles dels hotels. "Són part d'un sector fortament feminitzat. Només a la ciutat de Benidorm es calcula que vora 3.000 dones treballen en aquest sector i, segons un informe de CC.OO realitzar al 2016, el 100% de les 'kellys' pateixen dolors lumbars o muscular fruit del desenvolupada i altres afeccions", ha recordat la diputada Marian Campello.
Dit estudi, a més, destaca que vora un 96% d'elles pateix símptomes d'ansietat al afrontar jornades laborals inhumanes en les que han de realitzar la neteja completa d'un elevat nombre d'habitacions. A més, el 71% de les cambreres de pisos reconeix que necessita medicar-se diàriament per poder afrontar les dures jornades laborals.
"És un sector on trobem sistemes de contractació molt diversos: des de dones que treballen com a fixes o fixes discontinue, i també observem altres amb variants contractuals que van des dels contractes per obra o servei a contractes d'any en any. Fins i tot la Inspecció de Treball ha trobat nombrosos casos de dones que, treballant per a l'hotel eren acomiadades per tornar a ingressar a través d'un subcontracta, fet que fa que perden així els drets salarials garantits pel conveni col·lectiu de l'hostaleria" ha explicat Campello.
Segons la Inspecció de Treball, entre gener de 2015 i juny de 2016, els establiments hotelers acumulaven 720.000 euros en multes per utilitzar subcontractes d'empreses de neteja o d'empreses multiservei envers de contractar directament a les seues treballadores. Les subcontractes amb empreses externes de neteja causa a 'les kellys' un retall d'aproximadament 300 euros mensuals del sou reconegut pel conveni col·lectiu de l'hostaleria, que està vora els 1.300 euros bruts mensuals. En el cas de les empreses multiservei, al estar fora de tot conveni col·lectiu concret, es detecten casos en els que els salaris no arriben al mínim interprofessional, el que suposa per les treballadores cobrar una mitja de 1,5 euros per habitació finalitzada.