elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana que el senador Agramunt explique la seua implicació en la “diplomàcia del caviar”

    La diputada autonòmica de Compromís, Mònica Àlvaro i el senador territorial de la coalició, Carles Mulet, han registrat respectivament peticions de compareixença del senador Pedro Agramunt Font de Mora davant de les Corts Valencianes i del Senat perquè explique les seues presumptes implicacions en els tèrbols casos de l'anomenada " diplomàcia del caviar".

    Aquesta petició es fa davant de la comissió d'Afers Europeus de les Corts Valencianes, i de la comissió d'Afers Exteriors del Senat, perquè el senador valencià, en qualitat de President de l'Assemblea parlamentaria del Consell d'Europa, explique què hi ha de cert de les notícies que l'impliquen en aquesta trama, donat que l'ESI (European Stabiliy Iniciative) en el seu segon informe de 17 de desembre de 2016, sobre la "diplomàcia del caviar", el qual l'implica com a un dels presumptes responsables de rebre diners a canvi de permetre violacions sistemàtiques dels drets humans, per part la dictadura d'Azerbaijan.

    Segons ve denunciant ESI, Azerbaijan va silenciar previ pagament al Consell d'Europa per blanquejar la seua imatge front la Unió Europea, i ocultar la seua violació sistemàtica dels drets humans. L'italià Lucca Volontè va ser el primer d'aquest organisme en aparèixer com a cervell de la xarxa per suavitzar la imatge del règim asiàtic, després de rebre tot tipus de pagaments en especies per eixe servei. Ara, s'ha publicat que la policia italiana hauria intervingut correus que esquitxarien presumptament de manera directa a Agramunt, el que ja en 2013 era objecte d'un informe baix el nom "Vigilant Azerbiyán o per què Pedro Agramunt ha de dimitir".

    En aquella ocasió ja s'explicaven tot tipus de viatges Azerbaijan i presumptes pressions davant la UE per beneficiar a la dictadura d'aquell país, i fer front a les greus acusacions del què estava passant, fet també denunciat per entitats com Amnistia Internacional. El pagaments o suborns a Volonté van quedar acreditats, i les ombres sobre el que hagen pogut traure presumptament altres possibles implicats, com ara Agramunt, no para de créixer, mentre no hi ha cap organisme oficial que actue per investigar a fons el cas.

    Tant Mulet com Àlvaro, han coincidit que aquestes acusacions són molt greus, i cal que Agramunt s'explique davant de les dos cambres " aquesta persona està ocupant el càrrec en l'Assemblea parlamentaria del Consell d'Europa, gràcies a ser senador des de 1993, triat per la circumscripció de València, el què haja pogut emprar eixe càrrec per traure un benefici il·legal o si no il·legal, que ajude a camuflar la violació de drets humans, mereix ser explicat davant la cambra a la qual en teoria representa"· ha valorat Mulet.

    Per la seua banda Mónica Àlvaro ha explicat que les recomanacions d'este organisme en matèria de drets humans tenen un pes significatiu en el context polític europeu. "El Parlament Europeu i altres institucions de la UE sovint es remeten al treball de l'Assemblea, especialment en el camp dels drets humans, cooperació legal i cultural. A nivell autonòmic ens preocupa que de nou un polític de procedència valenciana, i votat pels valencians i valencianes, puga tindre un paper tèrbol en el càrrec que ocupa a nivell europeu, ja que si s'amaga que un país atempta contra els drets humans, ens preocupa que este país puga tindre tractes preferents o esquive les exigències en matèria de drets humans, perquè pel mig hi hage polítics valencià que posen presumptament la mà, no anem a consentir seguir alimentant la diplomàcia del caviar des de València".

    Igualment des de Compromís s'ha adreçat una pregunta al Govern Central per demanar que es traslladen les publicacions a la Fiscalia General de l'Estat perquè analitze si pot obrir una investigació al respecte.

    Pujar