Compromís demana que la “orxata sense sucre” puga denominar-se “orxata”
Joan Baldoví ha demanat en una comissió del Congrés que puga deixar de denominar-se “beguda de xufa”
El 9 de maig la comissió d’agricultura, pesca i alimentació debatrà una proposició no de llei presentada pel Grup Parlamentari Plural a instància del diputat de Compromís Joan Baldoví (també candidat de la coalició a la presidència de la Generalitat Valenciana) sobre l’adaptació normativa de la denominació de l’orxata de xufa en sintonia a les recomanacions de l’OMS i els gustos dels consumidors-es.
La proposta planteja un canvi normatiu que permeta nomenar orxata també a la orxata sense sucre i no haga de dir-se beguda de xufa. La proposició no de llei de Joan Baldoví diu textualment “El Congrés insta al Govern a adaptar la normativa en matèria d’elaboració de l’orxata, Real Decret 1338/1988 de 28 d’octubre, i ajuste els paràmetres establerts a valors inferiors als recomanats per l’Oms”
Conxa Villena, la candidata a alcaldessa d'Alboraia de Compromís manifesta que és «un tema que ens ha ocupat des de que treballarem per aconseguir que es reduira l’IVA de l’orxata, ara esperem que la orxata sense sucre es puga nomenar orxata legalment».
L’orxata és una beguda tradicional valenciana amb un ampli consum i un important valor simbòlic. La Reglamentació Tècnico-sanitària per a l’elaboració i venda d’orxata de xufa està inclosa en el Real Decret 1338/1988 de 28 d’octubre. En ell s’establix que per a poder denominar-se “orxata de xufa”, la beguda ha de tindre, entre altres requisits, un 10 % de sacarosa. Eixa condició no se l’exigixen a cap altra beguda no espirituosa. Eixa reglamentació impedix que l’orxata amb una quantitat menor de sacarosa al 10 % es puga denominar orxata.
En el mes de maig de 2021, per insistència de Compromís i el seu senador Carles Mulet, el govern espanyol acceptà mantindre l'IVA de l'orxata en el 10%. En aquesta ocasió, Compromis ésta demanant i treballant per la modificació del RD1338/1988 per a la redefinició del terme "orxata", es a dir, poder etiquetar l'orxata sense sucre, o amb menys del 10% de sucre, com a "orxata" i no haver d’utilitzar la etiqueta de “beguda de xufa”.