Compromís demana millorar la llei de l'avortament “davant els atacs de Vox o el bisbe Munilla a Alacant”
Planteja el dret de les dones a l'inici de l'embaràs a saber si el seu centre sanitari té la capacitat d'efectuar una interrupció voluntària sin seg, mención Compromís
La coalició Compromís ha remarcat hui la necessitat de millorar la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, que es troba ara en procés de modificació en el seu tràmit al Senat. Especialment, han assenyalat, "davant els atacs contra l'avortament que s'estan rebent per part de VOX però també en el nostre territori per alguns personatges com el bisbe Munilla d'Alacant".
En aqueix sentit el senador Carles Mulet en treball conjunt amb la diputada en Les Corts Valencianes, Mònica Àlvaro, han presentat una sèrie d'esmenes que "en l'actual context d'intent d'involució per part de la dreta i l'extrema dreta són més necessàries que mai per a protegir els drets de les dones". Uns posicionaments ultres de pressió sobre les dones" a Castella i Lleó que com a denúncia Àlvaro “tenen la seua continuïtat en el nostre territori amb postures com les del bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, més pròpies d'un dirigent de l'extrema dreta que d'un representant de l'Església”.
En concret Compromís destaca les esmenes amb què es blinda la informació que tenen dret a rebre les dones embarassades. Així la coalició planteja que Wla negativa a realitzar la intervenció d'interrupció de l'embaràs per raons de consciència, una decisió sempre individual del personal sanitari directament implicat en la realització de la interrupció voluntària de l'embaràs, ha de manifestar-se amb antelació, per escrit i ha de ser conegut per les pacients a l'inici de l'embaràs".
Com explica Àlvaro "en l'actualitat no en tots els departaments de la sanitat pública és factible exercir el dret en la interrupció voluntària de l'embaràs que depén de si existeix personal que no exercisca el seu dret a l'objecció de consciència". No obstant això, aquest és una dada que, per privacitat, no es fa públic. Pel que "no resulta estrany que, en la pràctica, una dona l'embaràs de la qual inicialment normal es complique o es diagnostiquen anomalies, i decidint la interrupció d'aquest, s'adone en aqueix moment que no pot exercir el seu dret en el centre sanitari públic on estava sent atesa". La diputada insisteix que “la dona ha de conéixer sempre i a l'inici del seu embaràs si el centre sanitari al qual està adscrita té la capacitat d'efectuar en les seues instal·lacions i amb el seu personal, una interrupció voluntària de l'embaràs, sense que això minve el dret a l'objecció del personal sanitari”.
L'altra esmena sobre el dret a rebre informació presentada per Compromís estableix que "els centres sanitaris en els quals es duga a terme la interrupció voluntària de l'embaràs proporcionaran el mètode quirúrgic o farmacològic, d'acord amb els requisits sanitaris de cadascun dels mètodes i centre, prèvia informació dels riscos i efectes secundaris de tots dos mètodes i tenint en compte la voluntat de la pacient i la seua elecció entre un mètode o un altre".
Per a Àlvaro “és fonamental que la informació sobre els processos i els seus efectes secundaris així i l'elecció d'un mètode o un altre siguen informats a la dona destinatària dels mateixos i la seua elecció ha de ser tinguda en compte”.
Per la seua part Mulet ha assenyalat que “hem vist com des del govern de Castella i Lleó se'ns vol retrotraure a posicionaments dignes de segles anteriors. Cal recordar que aqueix és un govern en què participa el Partit Popular amb l'extrema dreta que és l'avançament del que passaria si arribara aquesta gentussa a governar en l'estat. Són posicionaments que a l'Europa avançada només està defensant l'Hongria de Orban, és a dir l'extrema dreta més extremista i enfront d'això el que volem és reivindicar una legislació que siga el més garantista possible per a les dones”.
“El que està passant a Castella i Lleó, atemorir i culpabilitzar a les dones, llevar-los drets que tenien reeixits, està en l'ADN de l'extrema dreta, per això són també responsables els que pacten amb ells, el Partit Popular”, ha conclòs el senador de Compromís.