elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana al Govern espanyol que s’adherisca al Tractat de prohibició d’armes nuclears

Compromís demana al Govern espanyol que s’adherisca al Tractat de prohibició d’armes nuclears
  • Actualment hi ha al món més de 13.000 bombes nuclears amb major capacitat d'impacte que les llançades sobre Hiroshima i Nagasaki

MÉS FOTOS
Compromís demana al Govern espanyol que s’adherisca al Tractat de prohibició d’armes nuclears - (foto 2)

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans en les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste el Govern d’Espanya a adherir-se a la firma i ratificació del Tractat sobre la prohibició de les armes nuclears (TPAN), a més de tindre un paper actiu en l'àmbit dels fòrums internacionals i exigir el compliment per part dels països que compten amb armes nuclears perquè deixen de desenvolupar-les, provar-les, posseir-les, albergar-les, utilitzar-les o amenaçar amb el seu ús.

Segons Rodríguez, “actualment existeixen al món més de 13.000 bombes nuclears amb major capacitat d'impacte que les llançades sobre Hiroshima i Nagasaki, el 6 i el 9 d’agost de 1945 respectivament. I ara, setanta-sis anys després d’estos terribles bombardejos, des del 22 de gener d’enguany tenim en vigor el Tractat de l’ONU que prohibeix les armes nuclears. Però el Govern espanyol no l’ha ratificat, així com tampoc l‘han signat Estats Units, Xina, França, Alemanya, Regne Unit, Turquia o Rússia”.   

“El Tractat, que declara il·legal desenvolupar, provar, posseir, albergar, utilitzar o amenaçar amb l’ús d’armes nuclears, va ser adoptat el 2017 per dos terços dels Estats membres de l'ONU. I estableix l'obligació, dels països que en formen part, de proporcionar atenció mèdica, rehabilitació i suport psicològic a les víctimes d'armes nuclears. De la mateixa forma, també se'ls exigeix la restauració de les zones afectades”.

“Ara Espanya té l’oportunitat de situar-se al mapa dels Estats que treballen per la pau. Per això, des de Compromís demanem al Govern de Pedro Sánchez que signe el TPAN per a declarar il·legal qualsevol aspecte relacionat amb les armes nuclears i la seua utilització”, ha explicat la diputada Cristina Rodríguez.

D’altra banda, “dins l’àmbit local fa dècades que creix una plataforma de rebuig, conscienciació i acció política connectada a nivell internacional: la iniciativa Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau). Liderada pels alcaldes d'Hiroshima i Nagasaki i amb el suport del Parlament Europeu, Mayors for Peace és una xarxa per a la prohibició de les armes nuclears i a favor de la pau. Ciutats de tot el món, membres d’aquesta xarxa, han expressat formalment el seu suport al Programa per a promoure la solidaritat entre les ciutats en relació a l'abolició total de les armes nuclears”.

“Per això, des de Compromís proposem que es declare el territori valencià com a zona lliure d’armes nuclears i que el Consell impulse i acompanye les adhesions dels municipis valencians a la Xarxa d’alcaldes i alcaldesses per la pau, a més de col·laborar amb les entitats locals per a la promoció i difusió de les activitats realitzades dins la xarxa. A més a més, el Consell hauria d’explorar tots els mecanismes de col·laboració que permeten treballar la cultura de la pau i la no violència entre l’administració de la Generalitat i les administracions locals del nostre territori, així com els instruments de cooperació en el mateix àmbit entre la Generalitat i les administracions d’altres comunitats autònomes i l’Administració General de l’Estat”, ha conclòs la diputada de Compromís, Cristina Rodríguez.

Pujar