Compromís i CHA celebren la “històrica” convocatòria del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó per al pròxim 15 de desembre"
Isabel Lasobras, Secretària General: “Després de desenes d'iniciatives presentades per Compromís i CHA, per fi es compleix aquesta reivindicació històrica d'Aragó per a millorar la gestió d'aquest patrimoni històric"
La Secretària General de Chunta Aragonesista, Isabel Lasobras, ha celebrat la convocatòria del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó per al pròxim 15 de desembre, quan estan a punt de complir-se 16 anys de la seua primera i única reunió, celebrada al gener de 2007.
Lasobras ha assenyalat que el Butlletí Oficial de l'Estat del 7 de novembre va comunicar el nomenament dels huit vocals per designació proposats pel Ministeri de Cultura i Esport i per les Comunitats Autònomes d'Aragó, País Valencià, Catalunya i Balears, d'entre personalitats rellevants de l'àmbit de la cultura, la investigació històrica i el mecenatge.
A més, en resposta a l'última iniciativa presentada per CHA al Senat a través de Carles Mulet, senador de Compromís, el Govern d'Espanya ha anunciat que “la sessió del ple del Patronat se celebrarà a Barcelona, el pròxim dia 15 de desembre, en el Palau dels Virreis, com a seu històrica de l'Arxiu de la Corona d'Aragó”.
“Després de desenes d'iniciatives presentades per Chunta Aragonesista, i Compromís per fi es compleix aquesta reivindicació històrica d'Aragó per a millorar la gestió d'aquest patrimoni històric, un dels arxius públics més antics del món”, ha valorat la Secretària General de CHA.
Isabel Lasobras ha agraït al ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, el compliment del seu compromís de normalitzar la situació del Patronat i reunir-lo enguany, en resposta a una altra iniciativa presentada per CHA en la Cambra Alta.
“Després d'anys de reiterats incompliments per part dels successius Govern d'Espanya de diferents colors polítics, és una magnífica notícia que per fi es vaja a reunir aquest òrgan de cooperació entre les quatre comunitats autònomes que constituïen l'antiga Corona d'Aragó”, ha finalitzat.
Carles Mulet ha remarcat, al no reunir-se durant aquests anys, s'ha impossibilitat als diferents governs autonòmics , decidir, participar o proposar les decisions que ha de dur a terme eixe Patronat.
L'Arxiu de la Corona d'Aragó, tal com s'explica en la pàgina oficial del ministeri va ser creat com a decisió sobirana de Jaume II d'Aragó, en 1318. va tindre durant segles la consideració d'arxiu real, propietat estricta del monarca, i fins a 1770 va estar allotjat en el palau real de Barcelona. juntament amb les escriptures referents al patrimoni real es van custodiar allí els documents de govern i justícia, i entre ells les sèries de registres de la cancelleria. Prompte va créixer la complexitat de l'oficina: en 1346 el rei nomenava el seu primer arxiver, en 1384 li donava normes pràctiques sobre la incumbència del seu càrrec.
Els seus fons documentals afecten el decurs històric de territoris actualment sota diferents sobiranies –el Roselló, la Cerdanya, el Conflent i el Vallespir, Còrsega, Sardenya, Sicília– i especialment a Aragó, Catalunya, País Valencià i Balears, tal com s'exposa en reial decret de 2006, de 8 de novembre, pel qual es crea el patronat de l'arxiu.
Actualment aquest arxiu és un arxiu de titularitat estatal i gestió directa del govern d'Espanya i té com a finalitat custodiar, conservar, organitzar i difondre la documentació que, procedent de diverses institucions, ha anat acumulant en els seus depòsits des de fa set segles.
La importància històrica d'aquest arxiu ha sigut reconegut internacionalment per la pròpia Unesco l'ha inclòs en el programa denominat "memòria del món", creat en 1992, en el qual s'inclouen els millors arxius i biblioteques.
Mulet va arribar fins i tot a formular pregunta oral en la Comissió de Cultura al Ministre Iceta el qual es va comprometre a desbloquejar aquesta situació, i per fi arriba, després de desenes d'iniciatives parlamentàries impulsades per Compromís i Chunta des del Senat