elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es compleixen dos anys de la suspensió històrica de les Falles i la Magdalena pel coronavirus

Es compleixen dos anys de la suspensió històrica de les Falles i la Magdalena pel coronavirus
  • Avui, 10 de març de 2022, la societat espera viure unes festes normals, les del retorn més esperat per tothom

Avui fa dos anys d'una decisió històrica que va ser el preludi d'un canvi radical a les nostres vides: un 10 de març del 2020 s'anunciava la suspensió de les Falles i la Magdalena per la pandèmia del coronavirus. El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava la notícia al final d'un dia molt intens informativament parlant i amb declaracions i notícies confuses.

Mentre al matí a elperiodic.com els expliquem que aquell dimarts 10 de març disparava la mascletà la pirotècnia Crespo, que l'alcalde de València, Joan Ribó, insistia que les Falles seguirien endavant mentre sanitat no diguera el contrari o, fins i tot ens aventuràvem a explicar-los alguns consells a tenir en compte a l'hora de comprar bunyols i xurros aquestes falles, l'esdevenir de la pandèmia obligava a aturar en sec totes les nostres expectatives.

En una compareixença molt dura i molt complicada tant per a l'emissor com per a la resta de valencians que seguíem cada minut d'actualitat, el president de la Generalitat anunciava que s'ajornaven les falles i les festes de la Magdalena: ”És una decisió per responsabilitat i pensant en l'interès general" i d'aplicació a tota la Comunitat Valenciana.

Una decisió que es prenia “fins que la situació d'emergència sanitària provocada pel coronavirus permeta la seua celebració”, seguint les instruccions donades pel Ministeri de Sanitat i amb la premissa de la “prioritat absoluta” de protegir la salut de la ciutadania i de minimitzar riscos de contagi, assegurava Puig en un comunicat llegit al Palau de la Generalitat després de la reunió d'urgència i al nivell més alt celebrada a la nit.

Aquesta decisió es prenia després de la recomanació de Sanitat: “Els responsables del Ministeri (de Sanitat) han donat una instrucció clara: la conveniència de no celebrar els actes festius de les Falles i la Magdalena en les dates previstes”.

Uns minuts d'aquesta compareixença havíem conegut abans la decisió en el cas de la Magdalena. Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ho deia al seu compte de Twitter: "M'acaba de telefonar el president, Ximo Puig, per comunicar-me la decisió de suspensió de les Festes de la Magdalena", deia l'alcaldessa.

"La crisi del coronavirus ens situa davant un repte global. Hi ha una nova situació. Hem defensat que no calia fer alarmisme i actuar amb prudència”, deia Puig, que insistia en què la valenciana era una de les regions amb el millor sistema de sanitat del món.

Puig explicava, amb aspecte seriós i visiblement afectat per una jornada llarga de reunions i presa de complicades decisions, que la recomanació venia directament de Sanitat i que no calia caure en alarmismes.

Les Falles de la “normalitat"

Res no ens feia presagiar que passaríem moltes setmanes tancats a casa i que en els dos anys següents més d'un milió de valencians es contagiarien de coronavirus i quasi deu mil moririen a causa de la malaltia. Avui, 10 de març del 2022, podem dir que les Falles i la Magdalena tornen amb gairebé total normalitat, excepte per l'ús de la màscara.

Després de diverses onades de contagis i una última que va disparar els casos de còvid fins a nivells insospitats -afortunadament no reflectit en la xifra de morts-, la Comunitat Valenciana encara unes Falles i una Magdalena que podrien qualificar-se com les del retorn. Això sí, les autoritats insisteixen a seguir les recomanacions i, sobretot, mantenir la prudència. Perquè cada dia es continua contagiant i morint gent a causa d'una malaltia que fa dos anys ens va canviar la vida.

Pujar