El col·legi d'infermeria denúncia l'acomiadament d'una infermera escolar en un col·legi de València
La conselleria adopta aquesta decisió malgrat existir una sentència condemnatòria del TSJCV per acomiadament improcedent
La Conselleria d'Educació ha demostrat amb la seua actitud que rebutja qualsevol via per a instaurar la figura de la infermera escolar, evidenciant un menyspreu absolut cap a la Infermeria. Educació sembla que no està disposada a generar cap precedent per a mantindre aquesta professió clau de la comunitat educativa. Així demostra el fet que, malgrat rebre una sentència condemnatòria per acomiadament improcedent de la Sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, ha decidit tirar a una infermera escolar d'un centre educatiu de la ciutat de València, preferint costejar la indemnització que ha fixat un jutge, abans que readmetre-la perquè continuara realitzant les seues funcions.
Davant aquesta desconsideració, des del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, CECOVA, constituït pels col·legis d'Infermeria provincials de València, Alacant i Castelló i que aglutina a més de 30.000 infermeres i infermers, s'ha optat per fer pública aquesta decisió de la Generalitat Valenciana, aprofitant l'inici de curs escolar. El CECOVA i els col·legie d'Infermeria de València, Alacant i Castelló consideren un insult per a la professió la decisió errònia de la Conselleria d'Educació d'optar per l'acomiadament de la professional d'Infermeria del Col·legi Cavite-Illa del Ferro amb l'únic objectiu de tancar la porta a qualsevol intent d'assumir a les infermeres escolars en els centres educatius.
Des del CECOVA sempre se li ha informat i instat als successius responsables d'Educació perquè assumiren a les infermeres escolars per les seues funcions crucials en la prevenció, atenció de la salut i la detecció precoç. La ‘infermera escolar’ no sols intervé únicament davant accidents, sinó que realitza altres prestacions sanitàries, com el diagnòstic infermer, el triatge primerenc de possibles malalties o subministrar medicaments amb seguretat a qualsevol xiquet que el requerisca durant les hores lectives.
No obstant això, Educació ha decidit tancar l'orella tant al Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, com a la resta d'entitats (educatives i sanitàries) nacionals i internacionals, triant l'opció que més perjudica la societat. No obstant això, la Sala social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha estimat el recurs de suplicació interposat de la infermera escolar, contra la sentència dictada pel Jutjat social 11 de València, de data 23 de desembre de 2020.
En el text legal se li lleva la raó a Educació, en revocar la sentència inicial i “estimant la demanda, declarem la improcedència de l'acomiadament de l'actora i condemnem a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport (col·legi Cavite-Illa de Ferro) al fet que, a la seua opció, que haurà d'exercitar en el termini de cinc dies, la readmeta en les mateixes condicions laborals anteriors amb abonament dels salaris reportats des de la data de l'acomiadament fins a la notificació de la present resolució”, segons exposa en el text legal.
La sentència cita a més: “No hi ha dubte que la prestació de serveis de l'actora per al Col·legi Covite-Illa de Ferro constitueix relació laboral i el cessament d'aquesta prestació que va ser comunicat a l'actora per la directora del centre educatiu, constitueix un acomiadament improcedent, tenint en compte que el contracte de treball existent entre la demandant i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport és de caràcter indefinit com es desprén de pròpia duració indefinida del conveni de col·laboració en el qual s'inscrivia la prestació de serveis de la demandant, de manera que la rescissió d'aquest conveni no basta per a justificar l'extinció de la relació laboral existent entre l'actora i la Conselleria d'Educació que ha de respondre de les conseqüències legals derivades de l'acomiadament improcedent de l'actora establides en l'art. 56 de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, amb la consegüent estimació del recurs i la revocació de la sentència d'instància”.
El president del CECOVA, Juan José Tirado, lamenta la poca sensibilitat que ha demostrat la Conselleria d'Educació amb el col·lectiu d'Infermeria i recorda que “continuarem lluitant per a instaurar la figura de la infermera escolar com a peça fonamental de l'engranatge educatiu”.
El servei d'infermeria escolar “aconsegueix a més reduir de l'absentisme escolar (que desemboca en abandó educatiu), també prevé situacions d'assetjament o bullying i detecta i evita casos de maltractament infantil”, segons confirma el president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana.
“Les infermeres escolars han permés corregir símptomes de maltractament infantil per part de pares i mares cap als seus fills en donar la veu d'alarma. Detecten xiquets amb tristesa i amb signes que han patit agressions verbals o físiques. Aquests casos són analitzats per la infermera i llocs en coneixement dels serveis socials d'atenció de la infància”, concreta el president del CECOVA.
Segons Tirado, “s'ha comprovat que els col·legis amb infermera escolar eleven la mitjana dels resultats acadèmics, no sols d'alumnes amb problemes crònics de salut que poden afectar el seu aprenentatge o obligar a freqüents absències, sinó que com a resultat de la seua tasca de prevenció i promoció d'hàbits saludables tindrem alumnes amb menys malalties (recordem que les addiccions ho són), factors determinants i condicionants fins i tot del fracàs i abandó escolar”.
Les infermeres escolars s'ocupen dels creixents problemes de salut mental, emocional, social, espiritual, mediambiental i física. I, d'altra banda, faciliten amb mitjans i continguts o tallers propis, adaptats a cada centre, la consecució d'objectius clars, avaluables, mesurables i un pla a llarg termini. Al seu torn, el seu coneixement de l'entorn, la realitat personal real d'alumnes, famílies i personal del centre durant tota la seua vida escolar amb les quals es desenvolupen vincles molt estrets i el seu especial enfocament sanitari, la posicionen com una peça clau.
Es tracta de professionals que coordinen “continguts i estratègiques col·laboracions amb altres especialistes abordant temes essencials relacionats amb trastorns com en la nutrició, les malalties, l'assetjament escolar, la prevenció de drogodependències, mindfulness, higiene del somni, revisions de la vista, etc.”, segons el president del CECOVA, qui recorda que constitueixen un element determinant per a qualsevol col·legi promotor de la salut. La infermera escolar exerceix un paper frontissa entre salut i educació, i pot i deu ser part del Comité Escolar responsable de la salut, benestar i promoció de la salut. Adapten els Plans d'Emergència a cada realitat. Cada centre ha de disposar d'aquests plans, però rares vegades s'incorporen en aquests les necessitats concretes d'alguns alumnes que poden requerir d'un protocol específic, una coordinació concreta entre el personal escolar i fins i tot companys de l'alumne.
La infermera escolar ofereix, a l'una, continuïtat i suport als Plans de Cura personals. Gestiona amb seguretat les necessitats de controls o medicacions rutinàries o de rescat dels casos de malalties cròniques com pot ser la diabetis, asma, al·lèrgies, epilèpsia, entre altres, així com permetre la tornada al col·le ràpida i segura d'alumnes que han patit algun tipus d'intervenció o hospitalització.
Com a professional de les cures manté la seua vocació d'educar a alumnes, docents i famílies en autocures, prevenció i en hàbits saludables. Per exemple, mentre supervisa la correcta col·locació d'insulina a un xiquet diabètic, pot reforçar els seus coneixements i donar-li consells sobre com cuidar la seua alimentació i correcte descans. “El fet ensenyar a tots sobre què són algunes malalties, com a addiccions, TCA, o altres invisibles com per exemple les moltes que tenen la seua base en problemes neurològics, farà que els alumnes siguen més empàtics i no estigmatitzen als seus iguals, la qual cosa redueix per l'exemple el bullying que solen patir aquests”, insisteix Juan José Tirado.
Entre altres funcions de la infermera escolar es troba la valoració correcta dels casos i emergències amb criteri sanitari en cas que es presente una emergència, però també si una simple ferida, traumatisme lleu, mal de cap, estómac, mareig o reacció cutània, puga no ser ni tan lleu com sembla, ni tan greu com aparenta.
Des del punt de vista econòmic genera estalvis directes i indirectes al centre escolar, ja que a més de reduir l'estrés i càrrega a professors i personal no sanitari, permetent un millor desenvolupament de les seues competències educatives, també pot atendre xicotets accidents d'aquest personal el que evita absències i el consegüent cost. Una altra contenció de la despesa s'aprecia en la reducció de la tarifa del segur escolar (atenuació de la sinistralitat i els casos derivables a centres de salut o emergències), i altres associats a prevenció i compliment normatiu o adaptació de protocols sanitaris.