elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fira de Tots Sants 2022: novetats i programació de la fira més antiga de la C. Valenciana

Fira de Tots Sants 2022: novetats i programació de la fira més antiga de la C. Valenciana
  • Durant els dies 29, 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre, Cocentaina viatjarà a l'edat mitjana per a gaudir d'aquesta fira declarada d'Interés Turístic Internacional

La Fira de Tots Sants de Cocentaina torna a la normalitat en la seua edició 676 que se celebrarà els dies 29, 30 i 31 d'octubre i 1 de novembre.

La Fira una de les celebracions més antigues de la Comunitat Valenciana i d'Espanya. Arranca l'any 1346 gràcies al privilegi atorgat per Pere el Cerimoniós (II de València i IV de Aragó) per a celebrar-la i ha continuat organitzant-se fins als nostres dies gràcies a l'estima a la terra i a les tradicions, a l'esperit dinàmic i emprenedor del poble de Cocentaina.

Declarada Festa d'Interés Turístic Nacional, l'any 2009 va obtindre la distinció d'Interés Turístic Internacional en tractar-se d'una de les fires més antigues d'Espanya.


Respecte a les principals novetats de l'edició 2022, la regidor de Fira, Eugenia Miguel ha destacat que “hem d'anar avançant i anticipant-nos als reptes del futur, sabent mantindre la nostra essència, però alhora, sabent escoltar les demandes d'expositors i visitants per a satisfer les seues necessitats i donar-los resposta”. Amb tot, assenyala que “les mesures de millores adoptades enguany potenciaran amb un millor servei i una major oferta uns dels sectors que més públic atrau cada any com és l'agroalimentari i gastronomia, alhora que anem fent de la Fira un punt de trobada més sostenible i on tenen cabuda totes les persones”.

Eugenia Miguel ha explicat que “la millora de les condicions sanitàries permet ja poder celebrar la Fira en el seu format original d'un cap de setmana amb seguretat”. No obstant això, ha assenyalat que “es mantindran algunes de les mesures implantades arran de la Covid 19, relacionades amb l'estructura organitzativa dels sectors comercials, atés que van aportar millores quant a funcionalitat, la disposició dels expositors i la mobilitat i seguretat dels visitants”.

D'altra banda, ha avançat que hi haurà millores a nivell de sostenibilitat com a estalvi energètic i d'accessibilitat, per a facilitar l'accés de les persones als diferents espais i serveis. A més d'algunes novetats quant a sectors, com la reorganització dels llocs agroalimentaris i l'obertura d'un mercat de degustació.

El sector alimentari i la gastronomia les grans novetats de la Fira de Tots Sants


En la qual serà la seua 676 edició, el sector alimentari i la gastronomia experimentaran els principals canvis, tant referent a l'organització dels llocs de venda de productes com en l'ampliació del sector amb noves àrees.

La Fira de Cocentaina és coneguda per la seua extensa proposta comercial de productes agroalimentaris, als quals se suma una variada oferta gastronòmica en els diferents punts de restauració. Un sector que es converteix en un dels majors atractius per als milers de visitants que durant aqueixos dies s'acosten a Cocentaina. És per això que, des de l'organització s'han volgut centrar les millores d'enguany en la reestructuració i ordenació dels punts de venda de productes alimentaris perquè estiguen més fusionats i facilitar el seu recorregut.

Aquesta serà la nova distribució del sector alimentació i gastronòmic:

Mosen Raduan i Jaume I (part baixa): restauració variada amb food trucks i ambient musical.

Jaume I, Roger de Lluria i Plaza alcalde Reig estands modulars amb productes típics, denominacions d'origen, certificacions ecològiques i olis.

Sant Francesc: fruita seca, dolces i complements

Anselmo Martí: zona de salats, embotits, formatges tant per a la venda com per a la degustació en la barra central.

Inicie carrer Convent i Ben Khanis: olives, albergínies i adobats.

D'altra banda, es continuarà potenciant aquest sector amb la inauguració d'un espai nou, en concret un mercat on el visitant podrà degustar els productes que adquirisca en els llocs d'alimentació. La Fira de Cocentaina disposarà enguany, com a novetat, d'una zona de taules i barra de beguda, al parc de la Plaça Anselmo Martí (Camet), on degustar l'àmplia oferta d'alimentació que ofereix el certamen firal contestà.

Així mateix, amb l'objectiu de continuar guanyant en professionalitat, inclusivitat i sostenibilitat, s'han treballat diferents línies d'actuació amb les quals millorar l'accessibilitat de visitants i expositors i reduir residus i costos energètics. En el cas de la inclusió, per exemple, tots els serveis públics estaran adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda.

D'altra banda, s'ampliaran les àrees destinades a canviadors de bebés i lactància al llarg de tot el recorregut. Mesures que se sumen a les ja implantades en edicions anteriors en aquesta matèria.

Pel que respecta a les bones pràctiques ambientals, s'ha reduït la informació en paper i l'edició de tríptics del certamen i s'han substituït per codis QR i tauletes digitals disponibles en els punts habilitats per a informació. Pel que fa al marxandatge dissenyat per a la Fira s'ha optat per materials reciclats. A més, es preveu reduir el consum energètic de la present edició, limitant la potència elèctrica dels expositors i fomentant l'ús de dispositius de baix consum.


Pots reservar la teua plaça de pàrquing de manera anticipada

La Fira de Tots Sants de Cocentaina comptarà enguany amb quatre zones de pàrquing a les quals es podrà accedir prèvia reserva. Per a la seua gestió s'ha habilitat una aplicació, que ja està disponible, amb accés a través de www.parkings.firadecocentaina.org mitjançant la qual es podran reservar les places de manera gratuïta i amb antelació.

Les quatre zones disponibles estaran: en la zona Nord, el pàrquing de la pujada de Sant Cristòfol; en la zona Aquest, el pàrquing de Riera i el de l'Orxa 4.4 i en la zona Sud, el del Poliesportiu. En total, prop de 1.000 places repartides en les quatre àrees d'aparcament en les quals es podrà estacionar en horari de 09:00h fins a les 24:00h.


Pujar