Castellano

El clúster tèxtil valencià posa la vista a Europa: “Tenim capacitat de producció per a proveir a Espanya i mitjana Europa”

El clúster tèxtil valencià posa la vista a Europa: “Tenim capacitat de producció per a proveir a Espanya i mitjana Europa”
  • En tota la Comunitat, un total de 100 empreses han reorientat la seua producció per a dedicar-se al material sanitari

Des que esclatarà la crisi sanitària del coronavirus moltes empreses espanyoles, i especialment valencianes, van decidir sumar-se a la producció de material sanitari per a ajudar el sistema a afrontar la creixent demanda d'aquesta mena de productes. Ara, quasi dos mesos després, la ciutat d'Ontinyent serà l'epicentre del nou Clúster Sanitari del Tèxtil de la Comunitat.

Un projecte que comptarà amb un pressupost de 300.000 euros per als pròxims dos anys i amb el qual es busca assessorar a totes les empreses que desitgen reorientes la seua producció cap a l'àmbit sanitari. La notícia va ser rebuda per ATEVAL – associació que engloba a les empreses del sector tèxtil – com un impuls i ara aspiren a consolidar-lo.

“S'han reconvertit indústries tèxtils per tota Espanya, però sobretot en la Comunitat Valenciana per la seua importància. És on hi ha hagut un reconversió mes ràpida i més forta” explicava el president de ATEVAL, Candid Penalba, en declaracions al InterCafé de Intereconomía València recollides per elperiodic.com.

Segons les estimacions de l'associació es podrien arribar a fabricar fins a 200.000 màscares si es comptarà amb una bona maquinària i si la demanda continua constant. Malgrat això, es mostren crítics per l'actitud de la Generalitat i la compra massiva de material a la Xina, als qui recorden que “ací estem llestos per a produir” bates i màscares.

Malgrat aquesta crítica, Penalba destaca que “la comunicació és fluida, tenim contacte directe”, encara que troben a faltar un pla d'acció: “Els missatges són molt bons però necessitem fets”. En aquest sentit, recorda que per a poder arribar a consolidar el clúster sanitari serà imprescindible la col·laboració de totes les administracions públiques.

Situació actual

“Al principi de l'estat d'alarma dedicàvem el 100% a l'activitat a les màscares, ara a poc a poc s'està recuperant la venda als nostres clients, i entren comandes” explica el president de ATEVAL. En aquests moments, la fabricació de tèxtil sanitari ronda el 60% en més de 100 empreses valencianes mentre que només el 40% de les vendes són de l'activitat quotidiana. “El que hauria de ser en els pròxims mesos és consolidar una secció sanitària d'un 20-25%”.

Una reducció de la producció sanitària que no ha de significar una disminució de la demanda, perquè el sector tèxtil valencià es veu fort i ja posa la mirada a Europa: “Si això ha vingut per a quedar-se podem tindre una capacitat de producció per a proveir a tota Espanya i mitjana Europa”.

Una internacionalització que seria possible gràcies a la xarxa de distribució que amb els anys s'ha anat teixint: “Tenim xarxes de distribució per tota Europa. A través d'elles podem introduir aquests materials per tota Europa” recorda Penalba.

Pujar