Climent: 'Si no hi hagués economia submergida es podrien fer més de 600 centres de salut o més 800 col·legis'
El conseller ha anunciat la posada en marxa d'una campanya de sensibilització per lluitar contra l'economia submergida, que representa el 27% de l'economia de la Comunitat Valenciana
'Hem de conscienciar la societat que l'economia submergida és responsabilitat de tots, i que és dolenta per a tota la societat, ja que només beneficia a l'infractor'
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha explicat que "si no hi hagués economia submergida es podrien fer més de 600 centres de salut o construir més de 800 col·legis a uns 3 milions cadascun".
Rafa Climent ha ressaltat que "segons dades del sindicat de tècnics d'Hisenda (GESTHA), l'economia submergida representa el 27% de l'economia de la Comunitat Valenciana, és a dir 3 punts més que la mitjana espanyola, i ens situa com la quarta comunitat en economia submergida per darrere d'Andalusia, Extremadura i Canàries ".
"Això suposa que deixem de recaptar en el nostre territori entre 2500 i 3000 milions d'euros per la feina sense cotitzar que es fa, a més del que suposa pel que fa a competència deslleial entre empreses que cotitzen i les que no ho fan, o entre treballadors que compleixen o aquells que no ".
Rafa Climent ha anunciat la posada en marxa d'una campanya d'informació i sensibilització a través dels mitjans de comunicació per lluitar contra l'economia submergida. Aquesta campanya ha sigut presentada amb representants dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO i del President de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) Salvador Navarro, en representació de l'empresariat valencià.
La campanya, amb el títol 'No embrutes els teus diners, no taques el teu futur', incideix que treballar en "B" perjudica a tots i a totes i que, per això, hem de lluitar per una economia neta (#economianeta). Aquesta campanya es realitzarà en una primera fase a través de mitjans de comunicació d'àmbit territorial més ampli i en una segona fase a través de mitjans locals i comarcals.
El conseller ha explicat que la campanya «és fruit d'un mandat de les Corts i, sobretot, d'un convenciment real del Consell que hem de conscienciar la societat que la xacra de l'economia submergida és responsabilitat de tots, i que hem de estar units contra l'economia irregular perquè és dolenta per a la societat, ja que només beneficia a l'infractor ".
Climent ha destacat que l'economia submergida és un tema que preocupa a tots els sectors i agents socials de la societat, tant a sindicats com a les empreses, i per això, en la Taula Tripartita s'han acordat també realitzar campanyes específiques per reduir aquesta economia irregular.
Així, en paral·lel a la campanya divulgativa de la Conselleria d'Economia Sostenible, es realitzaran controls i campanyes d'inspecció en llocs concrets i durant un temps determinat en alguns polígons industrials, en el sector serveis, especialment hostaleria, i en tallers mecànics. L'objectiu no serà recaptatori, sinó evitar que es produisquen pràctiques irregulars, que a més afecten a qüestions com la prevenció de riscos laborals.