Climent destaca el paper dels consells autonòmics de relacions laborals perquè les empreses compleixen els plans d'igualtat
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball clausura la VIII Trobada dels Consells Autonòmics de Relacions Laborals
Climent destaca que "una bona gestió de les relacions laborals i de la negociació col·lectiva és imprescindible per a aconseguir una economia que siga sostenible"
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha clausurat la VIII Trobada dels Consells Autonòmics de Relacions Laborals, organitzat pel Consell Tripartit per al Desenvolupament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana, que ha tingut lloc els dies 26 i 27 de febrer en el Col·legi d'Advocats de València.
El conseller d'Economia Sostenible ha exposat que "el Govern de la Generalitat està immers en l'esforç titànic de canviar el model productiu valencià cap a una economia amb un major pes de la indústria, que siga sostenible tan mediambiental com socialment, i on el bé comú siga un referent d'actuació".
Res de tot això seria possible sense la permanent col·laboració amb els agents socials i territorials claus en cada sector. Per això, considerem que les relacions laborals són una peça bàsica en aquest esquema, ja que no hi ha activitat ni creixement econòmic sense pau social".
Per a Rafa Climent, "no hi ha dubte que els consells autonòmics de telacions laborals juguen un paper essencial en aquest àmbit, en primer lloc pel seu caràcter d'òrgan de mediació i de resolució de discrepàncies i, en segon lloc, pel seu important paper consultiu i d'assessorament. Les aportacions abocades en aquests dos dies per totes les persones intervinents han sigut molt interessants, i serviran sens dubte per a revitalitzar el funcionament d'aquests òrgans de participació tan necessaris".
"Voldria no obstant això destacar especialment les aportacions realitzades en els diferents panells de debat sobre la prevenció d'actituds, discriminatòries per raó de sexe en el treball, així com sobre la importància dels plans d'Igualtat", ha afegit.
En la mateixa línia, Rafa Climent, ha manifestat que "en el món del treball remunerat les dones continuen patint la desigualtat, malgrat la seua preparació i formació acadèmica, i continua sent una realitat incontestable la doble responsabilitat de la dona, laboral, d'una banda, i domèstica per un altre, derivada de la lentitud amb la qual l'home està assumint el seu paper de coresponsabilitat en les tasques de la llar i de cura dels fills i persones majors", segons Climent.
Tot això suposa una clara discriminació a l'hora de l'accés de la dona al mercat laboral o del seu manteniment en aquest".
Per això, el compliment de la legislació en matèria d'igualtat i dels plans d'igualtat en les empreses és fonamental per a avançar en aquesta matèria, i la promoció i vigilància sobre això, un important paper que els Consells autonòmics de Relacions Laborals poden dur a terme.
Per al representant de la Generalitat, "la negociació col·lectiva és l'eix vertebrador d'un model de relacions laborals avançat, que ha de respondre constantment als reptes que planteja una realitat econòmica canviant, cada vegada més globalitzada i cada vegada més exigent en termes de competitivitat".
Una bona gestió de les relacions laborals i de la negociació col·lectiva és imprescindible per a aconseguir una economia que siga sostenible, en els termes definits per l'Organització de les Nacions Unides a través de l'Agenda 2030 i de les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible", ha explicat.
Finalment, ha conclòs el conseller, "una economia on el creixement siga inclusiu i on el fruit de l'esforç col·lectiu es valore des de l'òptica del bé comú en lloc de la tradicional visió materialista del benefici com a única motivació de l'activitat econòmica. Tot això, per descomptat, sota el respecte a l'esforç que realitzen i al risc que assumeixen els ocupadors, valorant com correspon la seua capacitat de generació d'ocupació i riquesa".