Climent destaca el naixement de Indicoop perquè afavoreix l'enfortiment de la indústria local i el proveïment de material sanitari
Quatre cooperatives de treball creen Indicoop per afrontar la recu-peració econòmica en el sector tèxtil valencià fabricant màscares
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat el naixement de Indicoop "perquè afavoreix l'enfortiment de la indústria local i el proveïment de material sanitari".
Quatre cooperatives de treball de sector tèxtil s'han unit i han format Indicoop una cooperativa de 2n grau per ser més competitives i plantar cara a les dificultats del context econòmic derivat de la pandèmia de l'COVID-19.
Aquesta agrupació de cooperatives del sector tèxtil s'emmarca en el procés promogut des de la Conselleria d'Economia Sostenible per relocalitzar la indústria de la Comunitat i garantir, així, la producció local i el subministrament de materials essencials.
Rafa Climent ha manifestat que "en aquest escenari de crisi sanitària i econòmica a causa de la pandèmia, el cooperativisme és una fórmula ideal a fomentar perquè s'ha demostrat en anteriors crisi que és més resistent davant la destrucció d'ocupació.
A més, "desenvolupar la intercooperació permet major agilitat i adaptació de el sector tèxtil a situacions canviants, focalitzant en la qualitat i la sostenibilitat de la producció tèxtil cooperativa".
Segons el conseller, atès que Indicoop va a fabricar productes sanitaris per lluitar contra la COVID-19, aquesta estructura col·laborativa entre cooperatives es converteix en una indústria essencial per ajudar a garantir el subministrament a la població i reduir la dependència de compres de material sanitari en altres mercats internacionals, en moltes ocasions amb preus unflats.
La Conselleria d'Economia Sostenible ha elaborat la 'Guia per al foment del cooperativisme en el sector tèxtil per aclarir el marc normatiu per a la fabricació de material sanitari. Posteriorment, la conselleria ha treballat amb Fevecta per fomentar la intercooperació en el marc d'ajudes al foment de l'economia social 2020.
La Federació València d'Empreses Cooperatives de Treball Associat (Fevecta) ha tutoritzat el procés de gestació de la iniciativa que acaba de registrar-se i, a més d'assessorar a les cooperatives sobre la viabilitat i els aspectes jurídics de la iniciativa, ha facilitat els espais de trobada, ha intervingut en els consensos necessaris i ha dut a terme la interlocució amb l'administració pública. Han sigut diverses setmanes d'intensa col·laboració entre Fevecta i les cooperatives compromeses amb el projecte que han desembocat en la constitució de la nova cooperativa de segon grau.
Cooperatives que formen Indicoop
Indicoop està integrada per les cooperatives de treball Blaper Coop V, Curtitex Coop V, Fil a Fil Coop V i Món Mara Coop V, totes elles ubicades a la província de València.
Blaper Coop V és una cooperativa d'Enguera dedicada a la confecció de peces de vestir per a home i roba laboral; Curtitex Coop V, de Canals, es dedica a la confecció de peces de cuir i d'altres gèneres de punt; Fil a Fil Coop V, situada a València, confecciona roba de llar, peces de vestir i complements, i Món Mara Coop V, també de València, es dedica a el disseny i producció d'uniformes escolars, xandalls i pitets.
A partir d'ara aquestes quatre cooperatives, cadascuna de les quals continuarà mantenint la seua independència empresarial duran a terme de manera conjunta a través de la nova entitat Indicoop una nova línia de producció.
En un primer moment està previst que produeisquen màscares dotades de la certificació i homologació corresponents. Hi ha contactes avançats dins el món cooperatiu perquè part d'aquesta producció es puga canalitzar a cooperatives del sector agrari, educatiu o de consum. En un següent estadi, s'estudiarà la possibilitat de produir altres equips de protecció.