Climent: 'La col·laboració public privada de l'Administració valenciana ha de tindre a l'economia social com a soci preferent'
El Consell anuncia un Segon Pla Biennal de Cooperativisme i reformes per a l'adaptació administrativa del sector a les noves tecnologíes
El conseller ha presidit el primer Consell Valencià de Cooperativisme d'aquesta legislatura
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha manifestat que "la col·laboració public privada de l'Administració valenciana ha de tindre a l'economia social com a soci preferent per una qüestió de valors compartits".
Climent ha explicat que "els grans reptes de l'cooperativisme són la vertebració territorial, el finançament i la col·laboració públic privada amb l'administració"
El conseller ha presidit el primer Consell Valencià de Cooperativisme d'aquesta legislatura, en el qual s'ha tractat l'elaboració d'un segon Pla Biennal de Cooperativisme, l'adaptació administrativa a les noves tecnologies i la constitució i renovació dels membres de Consell.
Climent ha ressaltat l'aposta de la Generalitat «pel sector més important de l'economia social, com ho demostra el fet que estiguem destinant més del doble de recursos a donar suport i fomentar el cooperativisme que el 2015".
En aquest sentit, ha anunciat un segon Pla Biennal de Cooperativisme, vist l'èxit de les convocatòries d'ajudes realitzades. "A dia de hui, les clàusules socials en la contractació, la reserva a les empreses d'inserció o els contractes amb visió social, són una realitat, gràcies a una administració pública, com la valenciana, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que amb el nou pla pretén traslladar a tots els seus àmbits d'actuació ", ha explicat Rafa Climent.
Balanç de el Pla Biennal Fent Cooperatives
En el Consell s'ha avaluat el Pla Biennal Fent Cooperatives I, aprovat en 2017 amb una vigència de 2 anys, que ha destinat quasi 12 milions d'euros en ajudes directes al cooperativisme, augmentant en 225% més des de l'any 2015. El Pla que, pel que fa a recursos econòmics, s'ha executat en un 82% i ha beneficiat, només en 2019, a més de 69 cooperatives de nova creació ia la incorporació de més de 300 socis cooperativistes en 227 cooperatives valencianes.
El Pla també ha avaluat, no només des del punt de vista econòmic, sino en concepte d'accions que impliquen altres administracions i sectors, i amplien l'abast d'aquest. De les 100 accions que es desenvolupaven en el Pla, s'han executat o posat en marca 61.
Aiximateix, s'han fixat recursos i prioritats per part de l'administració pública, i s'estan començant a desenvolupar els grans reptes del cooperativisme en un futur proper: la vertebració territorial, el finançament i la col·laboració públic privada amb l'Administració.
Reptes Administratius
Quant als reptes administratius, s'ha constituït una comissió paritària entre Concoval, la universitat i l'Administració per a la redacció d'el nou reglament de l'registre, una vegada superades les qüestions tècniques de relació digital amb el registre notarial. Igualment, s'ha pres el compromís d'avançar en la col·laboració amb el sector per consolidar el treball del propi Consell, emulant l'exemple basc.
El Consell Valencià del Cooperativisme té previst reunir-se bimensualment per donar compte del desenvolupament d'aquests treballs.