elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els citricultores denuncien la “traïció” d'Europa després de retirar el tractament en fred

Els citricultores denuncien la “traïció” d'Europa després de retirar el tractament en fred
  • Assenyalen que l'executiu comunitari incompleix el compromís amb el sector citrícola europeu

La Comissió Europea (CE) va proposar l'aplicació d'un cold treatment en trànsit per a la taronja procedent de països amb presència de ‘Falsa arna’ –el que afecta fonamentalment, en aquest cultiu, a Sud-àfrica i Zimbàbue- en el marc del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (SCoPAFF) de l'1 de febrer. El necessari canvi de reglament venia avalat per un informe científic de l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) i va ser exposat públicament per a realitzar al·legacions al març i abril a la UE i en l'Organització Mundial del Comerç (OMC). La CE va baixar llavors un escaló i va presentar una nova proposta de tractament de fred més flexible.

No obstant això, a l'hora de la veritat, quan havia de limitar-se a complir amb l'ordre del dia, a debatre'l i votar-lo en aquest comité, la proposta ha sigut retirada pel propi executiu comunitari sense ni tan sols sotmetre-la a votació. Pese al suport en bloc a la mesura del conjunt de països mediterranis, pese a la bona faena tècnica i polític dels últims mesos del Ministeri d'Agricultura espanyol i de la Generalitat Valenciana braç a braç amb el sector, i fins i tot pese al compromís manifestat per escrit al sector per la pròpia comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides –que va garantir que el tractament s'aplicaria abans de l'inici de la campanya comercial de l'hemisferi sud- la mesura no ha sigut si més no considerada.

Segons el parer de tots els membres de Intercitrus “la Comissió i la pròpia comissària, no sols ha traït a la seua pròpia paraula, sinó que ho ha fet al conjunt del sector citrícola europeu i ha tornat a evidenciar que els interessos de Sud-àfrica i els països importadors estan molt per damunt de la defensa de la sanitat vegetal de l'agro continental”.

Els membres de la interprofessional de la taronja i la mandarina, es van reunir ahir dijous d'urgència per a valorar una proposta de la CE d'última hora per a un tractament de fred menys exigent que l'anterior. Sense cap suport científic, allunyat dels estàndards internacionals del cold treatment per a aquesta plaga i del posicionament exprés de la pròpia EFSA referent a això, l'executiu comunitari plantejava aquesta setmana una possible modificació del reglament que implicava una flexibilització del tractament de fred proposat al febrer, i exposat a possibles al·legacions, que passava de -1 a 0 °C durant 16 dies a -1 a +2 °C durant 20 dies. Malgrat això, aquest últim planteja-esmente tampoc va ser defensat per la Comissió.

Al migdia d'aquest divendres, la interprofessional coneixia que, amb independència que aquest assumpte puga tornar a ser abordat pel SCOPAFF o fins i tot ho siga pel consell de ministres d'Agricultura del pròxim 24 de maig, el tractament de fred no havia sigut considerat i tot el treball i procés de tramitació dels últims mesos podria haver sigut avortat a última hora. Després de conéixer aquest extrem els membres de la interprofessional han acordat aquest mateix matí exigir explicacions per carta a la comissària. “Necessitem conéixer les raons d'aquesta falta de transparència i per què Sud-àfrica té major força en les decisions de l'executiu comunitari que la necessària mitigació de l'enorme risc fitosanitari al qual està subjecta l'agricultura europea. Necessitem que ens responga a una senzilla pregunta: Com els agricultors europeus compliran amb els objectius mediambientals de l'estratègia comunitària ‘De la granja a la taula’, que implica una reducció de fitosanitaris del 50% abans de 2030, si la UE no els protegeix de plagues foranes, cuarentenarias i prioritàries tan greus com la ‘Falsa arna’?”, ha advertit referent a això la presidenta de

Intercitrus, Inmaculada Sanfeliu. “El principi de cautela que ha regit la recent reforma de la normativa europea de sanitat vegetal ha quedat totalment malparat”, conclou.

Amb tot, malgrat la gran decepció i sorpresa per l'esdevingut, Intercitrus confia que el debat es reprenga immediatament amb una proposta de la Comissió a votació amb l'única mesura eficaç per a matar la ‘Falsa Arna’, el cold treatment, encara que ara ja la seua possible implementació es produïsca una vegada iniciada la campanya d'importació de taronges del con sud. La interprofessional es mantindrà especialment vigilant amb les intercepcions que es puguen produir referent a això i estudiarà demanar responsabilitats a la Comissió en cas que la situació no es reconduïsca.

Pujar