Cinema Jove reconeix amb el premi Lluna de València el director i guionista mexicà Alonso Ruizpalacios
El cineasta visitarà València per a rebre el premi i presentar una retrospectiva de la seua filmografia
La programació es completa amb quatre preestrenes de llargmetratges amb Alex Brendemühl, Carles Francino, Pol López o Maria Rodríguez Soto, entre altres
El Festival Internacional de Cinema de València–Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), reconeixerà en esta edició la trajectòria del director mexicà Alfonso Ruizpalacios amb el premi Lluna de València.
Així mateix, durant la cita cultural, programada del 20 al 29 de juny, es projectaran els seus tres primers llargmetratges, Güeros, Museo i Una película de policías.
La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, i el director artístic de Cinema Jove, Carlos Madrid, han participat este dijous en la roda de premsa en la qual s’ha anunciat el nom del cineasta reconegut enguany amb este guardó, amb el qual s’homenatja el que és considerat com un dels directors més arriscats, tant en el formal com en el temàtic, del cinema llatinoamericà actual.
En la seua intervenció Paula Añó ha destacat el creixement que ha experimentat Cinema Jove des del seu naixement fa 39 anys, passant de ser un esdeveniment d’absolute begginers a un ‘clàssic’, “que sobreviu als vaivens de les institucions, que no han alterat la seua naturalesa”.
Per a Añó, l’objectiu d’este festival és “afavorir un mercat lliure d’idees, de cultura, d’art i d’indústries, que la Conselleria té la responsabilitat de facilitar, sense imposar; de fomentar, sense condicionar; de respectar sense ni tan sols suggerir. Simplement, ‘deixar fer cine’”.
Per la seua part, el director de Cinema Jove, Carlos Madrid, ha centrat la seua intervenció en el premi Lluna de València d’enguany, i ha destacat que Ruizpalacios “aporta frescor, intel·ligència i humanisme; mostra una gran comprensió cap a personatges molt diferents, i fins i tot amb esperits contraris entre si. És un gran cronista de les vicissituds del Mèxic contemporani, que transita pels absurds de la seua quotidianitat sense perdre la sorna ni la desimboltura”.
Director i guionista, va ser el primer del seu país que va aconseguir la llicenciatura en interpretació en la Royal Academy of Dramatic Art (RADA) de Londres. Es va iniciar en la direcció teatral amb l’obra que ha servit de base a la seua última pel·lícula, La cocina, d’Arnold Wesker. La seua adaptació, protagonitzada per Rooney Mara i Raúl Briones Carmona, va ser seleccionada en competició en l’última Berlinale.
La seua primera incursió al cinema va ser, precisament, amb un curtmetratge en blanc i negre, Café Paraíso (2008), sobre dos immigrants mexicans que treballen en una cafeteria interracial a Los Angeles.
Tant esta peça curta com la següent, El último canto del pájaro (2010), sobre un malalt terminal que reconstruïx la seua vida abans de morir en un hospital, es van alçar amb el premi Ariel al millor curtmetratge de ficció, a més de molts altres reconeixements nacionals i internacionals.
Multipremiat en la Berlinale
El seu debut en el llarg, Güeros (2014) va ser reconegut tant en la Berlinale com a millor òpera prima, com a Sant Sebastià, com a millor pel·lícula en la secció Horitzons Llatins, i va ser, així mateix, mereixedora de cinc premis Ariel.
És una road movie en la qual tres amics partixen a la recerca d’una llegenda del rock. La pel·lícula ret tribut a la nouvelle vague i està rodada en blanc i negre i en format 4:3. El seu pols urbà i adolescent la van convertir en una cinta de culte instantània.
La seua segona pel·lícula, Museo (2018), va estar protagonitzada per Gael García Bernal i va comptar en el repartiment amb el veterà actor xilé Alfredo Castro. S’inspira en el robatori de 150 peces d’art hispànic en el Museu d’Antropologia i Història de Mèxic el 24 de desembre de 1985. Va ser guardonada amb el premi al millor guió en el Festival de Berlín.
Amb la seua tercera pel·lícula fa un gir a la seua trajectòria desenvolupant un exercici cinematogràfic que juga amb els límits del documental i la ficció, Una película de policías. L’experiment analitza de primera mà la corrupció dins de la policia de Mèxic a través de les experiències de dos oficials. De nou amb el suport de la Berlinale, el projecte va ser premiat amb l’Os de Plata a la contribució artística.
En televisió, ha dirigit diversos episodis de les sèries Outer Range, per a Prime, liderada per Josh Brolin com el propietari d’un ranxo de Wyoming, i Narcos: México per a Netflix, sobre el sorgiment del càrtel de Guadalajara.
Ruizpalacios va tornar a coincidir amb un dels seus protagonistes, Diego Luna, en el rodatge de diversos episodis de la segona temporada d’Andor per a Disney+, sobre les aventures del personatge de l’esqueix de Star Wars Rogue One. L’estrena de la nova entrega està anunciada per a 2025.
Quatre estrenes a València
Durant la roda de premsa celebrada este dijous s’ha presentat també les estrenes programades en la 39a edició de Cinema-Jove. Totes comptaran amb la presència dels seus directors, que mantindran trobades amb el públic després de les projeccions.
La primera serà L’àvia i el foraster, una comèdia dramàtica de Sergi Miralles en el repartiment de la qual destaca la presència de Carles Francino, Victor Ros, l’actor d’origen indi Kandarp Mehta i la veterana actriu alcoiana Neus Agulló.
La pel·lícula, que acaba de guanyar la Tessel·la d’Or en el Festival d’Alacant, es projectarà en el Teatre Principal de València el 21 de juny. La història es narra des de la perspectiva d’un jove que va emigrar a Manchester i ara torna al seu poble per a assistir a l’enterrament de la seua àvia.
El 27 de juny, Cinema Jove estrenarà a la ciutat la producció valenciana Tú no eres yo, que suposa el debut en el llargmetratge de Marisa Crespo i Moisés Romera, nominats enguany al Goya pel seu curtmetratge 9 pasos.
Després d’una llarga absència, Aitana torna a casa per Nadal i descobrix que els seus pares l’han substituïda per una desconeguda de la seua mateixa edat. Este és l’inquietant punt de partida de la pel·lícula, protagonitzada per Roser Tapias (Alba, Acacias 38, El secreto del puente viejo, Amar en tiempos revueltos) i els intèrprets valencians Jorge Motos (nominat al Goya com a millor actor revelació per Lucas en 2021) i Pilar Almería.
Així mateix, el festival estrenarà el 28 de juny, abans de la seua arribada a sales comercials, dos adaptacions cinematogràfiques d’obres literàries. D’una banda, Llobàs és una recreació contemporània del mite de l’home llop basada en la novel·la homònima de l’autor murcià Ginés Sánchez. El jove realitzador Pau Calpe trasllada a la pantalla gran la història d’Adrià (Leon Martínez), un xiquet amb trets especials que porta una vida nòmada per Espanya en una furgoneta juntament amb el seu germà major Ramon (Pol López) i la parella d’este, Tona (Maria Rodríguez Soto). Els intèrprets valencians Enric Juezas, Josep Manel Casany i Carles Sanjaime completen el repartiment d’esta pel·lícula de la productora Dacsa.
El Teatre Principal de València acollirà també el 28 de juny la presentació d’Escanyapobres, segon llargmetratge d’Ibai Abad coescrit juntament amb Elisenda Gorgues a partir de la novel·la homònima publicada per Narcís Oller en 1884. Esta producció de la valenciana Nakamura compta amb un elenc liderat per Àlex Brendemühl (Creatura, Petra), Mireia Vilapuig (Selftape, Polseres vermelles), Quim Àvila (Girasoles silvestres, Poliamor para principiantes) i Laura Conejero.
Homenatge a Juli Mira
Cinema Jove se suma enguany a l’homenatge a l’actor alcoià Juli Mira, mort el mes de gener passat, que tindrà lloc el 22 de juny en la Filmoteca dins del context del festival. L’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) juntament amb l’IVC i la col·laboració de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), el Col·lectiu de Professionals del Doblatge CPD i À Punt Media han organitzat esta trobada per a recordar la trajectòria d’este actor essencial en la història de l’audiovisual espanyol.
Al llarg de la seua trajectòria professional, Juli Mira ha interpretat papers tant secundaris com protagonistes en nombroses sèries, pel·lícules i obres teatrals. Entre les seues interpretacions per al cinema destaquen els seus personatges en Gràcies per la propina (1996), de Francesc Bellmunt; L’illa de l’holandés (2000), de Sigfrid Monleón; o Ens veiem demà (2009), de Xavier Berraondo, entre moltes altres.
Durant l’homenatge està previst un col·loqui a càrrec de Vicent Tamarit, director, guionista i productor de cinema i televisió, en el qual participaran la seua filla Ariadna Mira, l’actor de doblatge Rafa Contreras, el productor Pep Ferrándiz i l’actriu Cristina Perales.
Després de la conversa els assistents podran disfrutar de la projecció de la pel·lícula Héctor: el estigma del miedo, un drama rural de terror psicològic basat en fets reals que ha sigut escrita i dirigida per Carlos Pérez Ferré.