elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove presenta a Espanya un ‘coming-of-age’ indi i la preestrena de l’últim llargmetratge de Sergio Miralles

Cinema Jove presenta a Espanya un ‘coming-of-age’ indi i la preestrena de l’últim llargmetratge de Sergio Miralles
  • La segona jornada del festival inclourà l’estrena, en el Teatre Principal de València, de la comèdia dramàtica de Sergio Miralles

MÉS FOTOS
Cinema Jove presenta a Espanya un ‘coming-of-age’ indi i la preestrena de l’últim llargmetratge de Sergio Miralles - (foto 2)
Cinema Jove presenta a Espanya un ‘coming-of-age’ indi i la preestrena de l’últim llargmetratge de Sergio Miralles - (foto 3)

El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), viatja el divendres 21 de juny a l’Índia per a endinsar el públic en Girls Will Be Girls, una història iniciàtica que explora les primeres experiències d’una adolescent índia.

La directora Shuchi Talati debuta en la direcció de llargmetratges amb este coming of age reconegut amb els premis del públic i a la interpretació a la seua actriu principal, Preeti Panigrahi, en la secció World Cinema del Festival de Sundance.

La protagonista és Mira, una jove de 16 anys el pas de la qual a la vida adulta es veu interromput per la seua jove mare, amb qui manté una relació complexa. Mira és una alumna irreprotxable en un internat a l’Himàlaia que s’adapta perfectament a les rígides normes de l’internat on estudia. No obstant això, l’aparició de Sri, un jove fill de diplomàtic amb molta més experiència que ella en la vida, enfronta per primera vegada l’adolescent amb el dilema entre seguir les pautes establides o seguir la seua pròpia voluntat.

Igual que en els seus anteriors curtmetratges, Shuchi Talati desafia en esta pel·lícula les narratives dominants sobre la identitat del sud d’Àsia. La realitzadora es va inspirar en la seua pròpia adolescència i en les sèries de llibres d’Enid Blyton Torres de Mallory i Santa Clara.

“En moltes cultures, i certament a l’Índia, tenim rols clarament prescrits. En això hi ha consol, però també és una espècie de parany. Per a les xiquetes i les dones, hi ha moltes més prescripcions i castics molt més severs si se n’ixen de la norma. Eixa va ser la llavor del que volia fer tant amb Mira com amb Anila, la filla i la mare”, explica Shuchi Talati.

“Les dos estan tractant d’anar en contra del permés. Se suposa que Mira és la bona xica, la que seguix les regles, i està explorant una altra identitat amb este xic. I la mare també. Moltes mares jóvens queden relegades a un paper asexual i de suport en la vida, fins al punt que un dia es pregunten què passa amb elles”, apunta la directora, formada com a cineasta en l’American Film Institute.

Talati destaca també el treball interpretatiu de Preeti Panigrahi. “En les audicions em va cridar l’atenció des del primer moment la força que donava al personatge de Mira: és una jove a la qual li agrada este xic, però al mateix temps té molt de respecte cap a si mateixa. És una actriu realment intel·ligent”.

El llargmetratge participa a concurs en la secció oficial de Cinema Jove i es projectarà demà divendres a les 22:30 hores en la Filmoteca. Girls Will Be Girls serà distribuïda a Espanya per Filmin a la fi d’enguany.

Preestrena de L’àvia i el foraster

De manera paral·lela a les seccions oficials i els cicles, Cinema Jove serà la plataforma de presentació a València de diversos llargmetratges. El primer d’ells serà L’àvia i el foraster, que es projectarà este divendres en el Teatre Principal de València a les 20:00 hores.

Es tracta d’una comèdia dramàtica de Sergi Miralles en el repartiment de la qual destaca la presència de Carles Francino, conegut pels seus papers en sèries televisives com Ventdelplà, Victor Ros, la veterana actriu d’Alcoi Neus Agulló i l’actor d’origen Indi Kandarp Mehta.

La pel·lícula es narra des de la perspectiva d’Enric, un jove que va emigrar a Manchester fa anys i que ara torna al seu poble per a assistir a l’enterrament de la seua àvia. Els records de la seua infància i adolescència, remoguts pel retrobament amb vells llocs i amics, el faran replantejar-se el seu futur.

Els compositors valencians Jorge Tórtel i Jordi Sapena firmen la banda sonora d’esta cinta, amb la qual Miralles tracta de plasmar el significat de ser un foraster a través de tres personatges de generacions molt diferents: Enric, un jove del poble que va decidir anar-se a viure a l’estranger; Samir, un pakistanés que ha muntat una botiga de fruites en el poble, però que al seu país era sastre de professió, i la història de l’àvia del director, que va emigrar de jove a París, on va treballar com a modista fins que anys més tard va tornar a la seua localitat natal.

L’àvia i el foraster compta amb la participació d’À Punt Media, així com amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura, l’IVACE i Crea SGR.
Un exercici de memòria familiar

A les 17:30 hores, el Teatre Rialto, es presentarà El arte de los analfabetos amb la presència dels seus directors, Edu Hirschfeld i Kevin Castellano, els quals competixen enguany en Cinema Jove per partida doble. Este documental està inclòs dins de la secció oficial Òrbites, mentres que Capitanes competix en la secció de curtmetratges.

El arte de los analfabetos és l’intent de reconstrucció de les memòries d’un xiquet sense sostre durant la postguerra. Kevin Castellano acompanya el seu avi Antonio en un viatge de milers de quilòmetres que reproduïx el camí a peu des de València fins als Pirineus que este va recórrer juntament amb son pare quan era encara un xiquet. Van ser mesos de pura supervivència, ja que la pobresa extrema els va forçar a portar una vida nòmada i sense cap llar on refugiar-se a les nits.

També dins de la secció Òrbites, la Filmoteca acollirà a les 20:00 hores l’estrena d’Antier Noche amb la presència del director, Alberto Martín Menacho. El realitzador madrileny debuta amb una peça de docuficció etnogràfica que té lloc a Salvaleón, el poble natal del seu avi.

La cinta està protagonitzada per un xiquet de dotze anys anomenat Juan Francisco que viu en una localitat del sud d’Extremadura, un lloc aïllat en uns llimbs entre la tradició i la modernitat. A través de la caça amb llebrers, el xiquet descobrix l’estreta relació que unix humans i animals.

Taula redona sobre videojocs

Tres destacats professionals de la indústria del videojoc participaran a les 12:00 hores en l’FNAC en una taula redona integrada en la programació de Cinema Jove com a activitat paral·lela del cicle ‘Game On’.

La podcaster de videojocs Ana Torres serà la moderadora d’esta trobada, en la qual participaran Simmer, coneguda comunicadora, streamer i creadora de continguts de videojocs; Juan Novella Cruzado, director de Groovel Studio, especialitzat en la composició de so i bandes sonores per a videojocs, i Ramón Nafria, vinculat a este sector des de 1999 en labors de creació, premsa, edició i realització d’esdeveniments. Un dels seus últims treballs és el remake d’Alex Kidd.

Festa de benvinguda del cinema a la fresca

Esta intensa jornada culminarà a la nit amb la festa de benvinguda amb la qual tots els anys s’inicien les sessions a l’aire lliure. El cinema d’estiu de Cinema Jove es dedicarà per quart any consecutiu a la projecció de pel·lícules relacionades amb la vida en els instituts: el cicle ‘High School’.

La festa de benvinguda començarà a les 21:00 hores en la plaça de Viriato amb una selecció musical a càrrec de D_Journalist. A les 22:30 hores, quan ja s’haja fet de nit totalment, començarà la projecció d’El Club de los poetas muertos, pel·lícula de 1989 que en el seu moment es va convertir en un fenomen sociològic. El guanyador d’un Óscar Robin Williams dona vida a un professor que anima els seus alumnes a llegir poesia i a disfrutar al màxim la vida.

Pujar