elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove preestrena ‘Llobàs’, una revisió en clau contemporània del mite de l’home llop

Cinema Jove preestrena ‘Llobàs’, una revisió en clau contemporània del mite de l’home llop
  • El director Ibai Abad presenta el divendres 28 de juny, al Teatre Principal, el western mediterrani Escanyapobres

El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), acull el divendres 28 de juny la preestrena a València de Llobàs, adaptació de la novel·la homònima de l’autor murcià Ginés Sánchez, reconvertida per a la pantalla gran en una revisió en clau contemporània del mite de l’home llop.

El jove realitzador Pau Calpe dirigix esta producció que conta la història d’Adrià (León Martínez), un xiquet que porta una vida nòmada per Espanya en una furgoneta junt amb el seu germà major Ramon (Pol López) i la parella d’este, Tona (Maria Rodríguez Soto).

Els intèrprets valencians Enric Juezas, Josep Manel Casany i Carles Sanjaime formen part del repartiment de la pel·lícula, que es projectarà a les 17.30 hores en la Filmoteca. Posteriorment, el director mantindrà una trobada amb el públic, a la qual també assistirà l’actor León Martínez i Xavier Crespo, de Dacsa Produccions.

Adrià és mut, no suporta els espais tancats i li costa mantindre l’atenció quan li parlen. Allí on van, tots riuen d’ell, l’insulten i li tiren pedres. Les nits de lluna plena no pot dormir i vaga pels carrers seguint l’olor de la sang.

Llobàs és una recreació contemporània del mite de l’home llop, encara que no es pot descriure com una pel·lícula a la manera d’este gènere. “No pretenem fer por, sinó emocionar. El personatge d’Adrià és una metàfora dels que són diferents, els marginats; aquells que tenim a prop, però els quals sovint ignorem o rebutgem”, apunta Pau Calpe.

Estrena del western mediterrani Escanyapobres

D’altra banda, el Teatre Principal de València acollirà també este divendres, 28 de juny, a les 20.00 hores, la presentació d’Escanyapobres, un western mediterrani ambientat a la fi del segle XIX, dirigit i coescrit per Ibai Abad junt amb Elisenda Gorgues a partir de la novel·la del mateix nom.

La cinta està protagonitzada per Àlex Brendemühl (Creatura, Petra) i Mireia Vilapuig (Selftape, Polseres vermelles), també compta amb Quim Àvila (Girasoles silvestres, Poliamor para principiantes) i Laura Conejero en el seu repartiment.

El segon llargmetratge del jove director barceloní Ibai Abad conta la història d’una família que viu davall el jou d’Oleguer, un home despietat que expropia els pobres per a apoderar-se dels seus terrenys.

La història se situa en un poble amb una afable existència que es transforma amb l’arribada del tren, inequívoc símbol de progrés a mitjan segle XIX. “Amb la crisi financera i els bancs apropiant-se de milers de cases, em vaig adonar que la temàtica de la novel·la, ambientada en una Europa immersa en una profunda transformació econòmica i social, era hui més rellevant que mai”, explica Ibai Abad.

“Em va fascinar la idea del capitalisme arribant en forma de tren a un poble remot de Catalunya, igual que en els grans westerns de John Ford i Sergio Leone”, continua el realitzador, que ha comptat amb l’ajuda de l’Institut Català de les Empreses Culturals i l’Institut Valencià de Cultura, així com la participació de 3Cat, À Punt Mèdia i CREA SGR, per a desenvolupar este projecte.

Escanyapobres s’ha rodat en diferents localitzacions de l’interior de Catalunya i de la Comunitat Valenciana, com ara Mutxamel i Crevillent. Estos paisatges han permés reproduir elements icònics de l’imaginari col·lectiu associat al western, com les estampes infinites de camps de blat, les llargues línies de vies del ferrocarril cap a terres salvatges o les coves i mines.

Cicle ‘High School’

El cicle ‘High School’, les projeccions del qual es concentren en el cine a l’aire lliure situat a la plaça de Viriato, programa a les 22.30 hores Las vírgenes suicidas, la tràgica història del suïcidi col·lectiu d’unes germanes en els anys setanta que Sofia Coppola va relatar de manera magistral en 1999.

Kirsten Dunst i Josh Hartnett destaquen entre l’elenc d’esta adaptació de la novel·la del Premi Pulitzer Jeffrey Eugenides, on un grup de xics s’obsessiona amb cinc misterioses germanes sobreprotegides pels seus pares en els suburbis de Detroit, després que una d’elles intente llevar-se la vida.

Clausura de la Trobada Audiovisual de Jóvens, amb Buster Keaton

D’altra banda, a partir de les 11.00 hores començarà al Col·legi Major Rector Peset la festa de clausura de la Trobada Audiovisual de Jóvens, apartat de Cinema Jove dedicat a fomentar la creació cinematogràfica entre les noves generacions.

En total, enguany s’han seleccionat 27 curtmetratges, cinc dels quals són infantils, huit juvenils i 14 amateur, d’un total de 130 propostes presentades, la qual cosa suposa un rècord de participació en la convocatòria.

Els tutors d’esta edició han sigut els cineastes Emilio Martí, Gabi Ochoa i Begoña Soler, juntament amb la directora guanyadora de la secció Semiprofessional en Cinema Jove 2023, Plastic Touch, Aitana Arhens.

Després de l’entrega de premis als millors treballs d’esta edició, es projectarà la pel·lícula de cinema mut The High Sign (El guardaespatles), dirigida per Buster Keaton i Edward F. Cline en 1921, amb acompanyament de música en directe.

 

Pujar