elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove estrena a Espanya el drama alemany ‘Of Living Without Illusion’: Katharina Lüdin debuta en la direcció de llargmetratges

Cinema Jove estrena a Espanya el drama alemany ‘Of Living Without Illusion’: Katharina Lüdin debuta en la direcció de llargmetratges
  • Este film està seleccionat dins de la secció oficial de llargmetratges i es projecta el dimecres 26 de juny, a les 20:00 hores, en la Filmoteca

El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), presenta Of Living Without Illusion, un drama alemany de trets bergmanians que suposa el debut en llargmetratges de la guionista i directora suïssa Katharina Lüdin.

Esta pel·lícula de la secció oficial, que es projectarà el dimecres, 26 de juny, a les 20:00 hores en la Filmoteca, parla sobre la deterioració de l’amor, la dependència emocional i la violència domèstica que a vegades s’infiltra progressivament en les relacions romàntiques com un verí silenciós.

“La violència entre dos dones encara es tracta amb una manera de trivialització i relativització en la percepció pública que em pareix perillosa. Perquè la violència continua sent violència”, agrega.

En qualsevol cas, la representació d’estos abusos en la cinta no és explícita. “No soc una fanàtica de les representacions de violència crua que, al final, són poc més que un mitjà per a enganxar l’audiència o manipular les emocions. Crec que el poder de l’omissió estimula la riquesa de l’experiència cinematogràfica. Almenys, així és com em sent com a espectadora, perquè el que em produïx més emoció és omplir eixe buit amb mi mateixa”.

La pel·lícula, que s’estrena a Espanya en el marc de Cinema Jove després de ser seleccionada en el Festival de Locarno, està rodada en 16 mil·límetres. “A més d’este element estètic i tàctil, rodar en analògic m’interessava per les limitacions que imposa. Tindre un nombre il·limitat de preses pot fomentar un cert grau de ‘descuit’ en la posada en escena, així com un tipus d’espontaneïtat que no trobe massa propícia per al meu treball”, explica.

“Volia evitar els perills de la sobreproducció i els interminables retocs; el perill de no haver de prendre decisions per endavant. Treballar amb restriccions, incloses les financeres, requerix una concentració i un coneixement molt precís del que he de fer: què necessite a continuació; què vull deixar de banda; quant allargue esta presa, on necessite una poc de folgança per a l’edició o per on tallaré exactament”, afig Katharina Lüdin.

Sala de profesores

D’altra banda, el cicle ‘High School: quart curs’ cita de nou el públic demà dimecres 26 de juny, a les 22:30 hores a la plaça de Viriat per a disfrutar de la pel·lícula candidata alemanya a l’última edició dels Oscar.

Sala de profesores (Ilker Çatak, 2023) és un drama protagonitzat per l’actriu Leonie Benesch, que es va donar a conéixer pel seu paper en La cinta blanca (Michael Haneke, 2010) i ací interpreta una mestra idealista que dirigix la investigació d’una sèrie de robatoris en el centre educatiu on impartix classes.

Este thriller escolar ha sigut guardonat este mateix any amb el prestigiós premi del públic paneuropeu, presentat cada any pel Parlament Europeu i l’European Film Academy, en col·laboració amb la Comissió Europea i la xarxa Europa Cinemas.

Una pel·lícula de policies molt diferent

Dins del cicle dedicat a la filmografia d’Alonso Ruizpalacios, Premi Lluna de València 2024, la Filmoteca de València acollirà demà a les 17:30 hores la projecció d’Una película de policías, tercer llargmetratge del realitzador mexicà que, a més, va suposar un gir estilístic en la seua trajectòria.

Es tracta d’un exercici cinematogràfic que juga amb els límits del documental i la ficció; un experiment que analitza de primera mà la corrupció dins de la policia de Mèxic a través de les experiències de dos oficials. De nou, avalat per la Berlinale, el projecte va ser premiat amb l’Os de Plata a la contribució artística.

Pujar