Cinema Jove es converteix en aparador de les webseries més audaces
Per segon any consecutiu, Cinema Jove, el festival cinematogràfic de l'Institut Valencià de Cultura, reserva un espai del seu programa a la forma més estimulant d'entreteniment sorgida després de la televisió, les webseries. El cap de setmana del 24 i el 25 de juny, es projectarà un total de 13 ficcions online procedents d'Argentina, Canadà, Austràlia, EUA, Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit i Uruguai.
"La idea és oferir al públic sèries diferents, noves i de qualitat. El més rellevant de l'últim que s'ha produït per a la xarxa. Moltes de les propostes encara no s'han estrenat en obert a través d'Internet i estan actualment recorrent festivals internacionals", detallen les coordinadores de la secció, la directora valenciana Ana Ramón Rubio i l'actriu i periodista María Albiñana, productores de la multipremiada webserie 'Sin vida propia'.
Un bon assortiment vénen avalades amb reconeixements en festivals i premis internacionals. 'Discocalypse', 'Perverts Anonymous' y 'Hidden' han guanyat guardons en Raindance, Berlin Web Fest, Die Seriale i Vancouver Web Festival.. La comèdia 'Neems Theme's' arriba a la Secció Oficial després de guanyar el premi especial del festival de webseries més gran d'EUA, Los Angeles Web Series Festival, on ha sigut seleccionada directament pel seu director, el productor de televisió premiat amb un Emmy Michael Ajakwe Jr., per a representar al seu festival en Cinema Jove.
Entre les produccions, hi ha dues de directors espanyols, Lander Camarero, que ha rodat 'The Coffee Advisors' a EUA, un fals documental en clau de comèdia sobre un tema tan espinós com l'11-S, i David Victori, responsable de 'Zero', un projecte produït per Ridley Scott i Michael Fassbender.
Tot va arrancar durant la Biennal de Venècia 2012, en la qual el curt 'La Culpa', de Victori, va guanyar el Your Film Festival, concurs internacional per a crear contingut original per a Youtube amb l'ajuda del director de 'Blade Runner' i 'Alien', i l'actor Michael Fassbender. El resultat ha sigut 'Zero', una sèrie de ciència ficció de quatre capítols que especula amb que la Terra perda gravetat de manera progressiva i intermitent.
En el seu conjunt, i en opinió de les seleccionadores, el format de les webseries sol donar com resultat productes més lliures: "Tant perquè l'accés a la creació és més democràtic que en el cinema i la televisió, com pel fet de no haver de rendir comptes a anunciants o cadenes. En la xarxa es toquen temes i s'arrisca amb gèneres que els mitjans tradicionals tenen por de tocar".
Entre la collita arreplegada en Cinema Jove hi ha diverses visions catastrofistes del futur proper, filies sexuals, comèdies policíaques, una comèdia nadalenca i un apocalipsi zombie.
Les obres participants opten a la Lluna de València a la millor Webserie i el Premi del Públic, dotats amb 500 i 300 euros respectivament, així com un premi especial Marseille Webfest, pel qual el director del festival més important d'Europa seleccionarà una sèrie web de la Secció Oficial i la inclourà en la selecció oficial de la seua següent edició, i el premi de distribució Rockzeline, consistent en un contracte de distribució per a la webserie guanyadora.
"La nova generació d'espectadors ha incorporat les webseries com alternativa d'oci a tot el món. Per aquest motiu Cinema Jove haja decidit recolzar aquesta secció en la seua programació, doncs tant per la primerenca edat dels seus consumidors com per la globalitat del fenomen, entronca amb l'esperit del festival", ha considerat el director de Cinema Jove, Carlos Madrid.
La línia exemplar de Flooxer
AtresMedia es, a dia d'avui, l'únic grup de comunicació que està apostant de forma intensa per les ficcions online a Espanya. I ho fa a través de la seua plataforma de continguts audiovisuals Flooxer. Des d'aquesta finestra al talent de la nova generació adquireix sèries ja creades, rodades i editades, i disposa de productors delegats immersos en processos de producció de webseries. "D'aquesta manera fusionen la forma tradicional de produir continguts amb la fórmula d'autosuficiència que se sol donar en les sèries web", expliquen les coordinadores de la secció.
Per aquest motiu, des de l'organització de Cinema Jove s'haja decidit dedicar una jornada a la seua labor, amb la programació, fora de concurs, de les seues dues sèries més reeixides, 'Paquita Salas', primera webserie guardonada en els Premios Feroz en la categoria de sèries de televisió, a millor sèrie, actor protagonista (Brays Efe) i actriu de repartiment (Belén Cuesta) -com ja va ocórrer amb Netflix quan va començar a colar-se en els Emmy-, i 'Temporada baja', entre l'equip tècnic i artístic de la qual hi ha abundant presència valenciana. La presentació d'ambdues sèries comptarà amb la presència dels seus creadors i protagonistes.
Preocupacions del sector
Aquesta edició, a més hi haurà dues taules redones per a prendre-li el pols al sector en termes de producció i distribució. El 24 de juny, i sota el provocador títol de 'Com produir una webserie sense anar a la presó,' s'analitzarà la tasca espartana de triar el model de finançament adequat per a un projecte en aquest format.
"Product placement, branded content, col·laboracions, pagament diferit, crowdfunding, inversors... hi ha moltíssimes opcions, però en iniciar la producció d'una webserie el més complicat és que el model de producció es diferencia molt del tradicional", avancen les programadores de la secció.
Per a debatre sobre la rendibilització i l'amortització del format, estaran presents la productora de la sèrie 'Malviviendo' i jurat de la Secció Oficial de Webseries de Cinema Jove, Teresa Segura, la productora de 'Temporada Baja', María Maroto, i la responsable de desenvolupament de producte de Flooxer, Mafalda González
En la major part dels casos, el productor ha de fer-se càrrec de tota la temporada, per a després trobar la via de rendibilització i amortització. Aqueixa dinàmica implica una inversió inicial elevada, riscos, demanar favors, alçar el telèfon moltes vegades i vendre molt fum.
El diumenge, 25 de juny, serà el moment de preguntar-se si hi ha vida després de Youtube. En aquesta segona taula redona s'exposarà l'enganyosa creença entre els creadors -los de que el procés de distribució acaba pujant el seu producte al canal Youtube. Res més lluny de la realitat. "Ací és on comença la fase més complicada. Si produir una webserie és dur, la qual cosa ningú et conta és com resulta de difícil difondre-la. Festivals, plataformes, cadenes, pay per view, publicitat en Youtube o Vimeo... hi ha moltíssimes opcions per a distribuir i promocionar un projecte així, moltíssima competència i una gran quantitat de continguts web que estan buscant el seu lloc", certifiquen Ramón Rubio i Albiñana.
El Festival Internacional de Cinema de València-Cinema Jove està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, i té com a objectiu la promoció de joves cineastes. La cita amb les últimes tendències de l'audiovisual està programada del 23 de juny a l'1 de juliol.