elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

CERMI advoca per un desenvolupament rural inclusiu que empodere a les dones

CERMI advoca per un desenvolupament rural inclusiu que empodere a les dones
    MÉS FOTOS
    CERMI advoca per un desenvolupament rural inclusiu que empodere a les dones - (foto 2)

     Amb motiu del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat que se celebra cada 3 de desembre, el Comitè Español de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha celebrat aquest matí en les Corts Valencianes, una trobada en el qual s'han exposat les seues principals reivindicacions i fet lectura del Manifest en el qual advoquen per un desenvolupament rural inclusiu.

    L'acte presidit pel president de CERMI a la Comunitat Valenciana, Luis Vañó Gisbert, i pel president dels Corts, Enric Morera, ha comptat amb la presència dels diferents grups parlamentaris i de les associacions que componen el Comitè.

    “Hi ha moltes situacions i qüestions que són encara preocupants” ha assenyalat Luis Vañó. “Si hi ha problemes de discapacitat en una gran ciutat, en el món rural tot es duplica per dos” ha apuntat Vañó qui durant la seua intervenció ha posat sobre la taula les diferents oportunitats i febleses de les polítiques engegades des de la Comunitat.

    En aquest sentit, el manifest presentat enguany centra les seues reclamacions en les persones amb discapacitat en el món rural i, entre altres coses, reclamen l'aprovació d'una estratègia Estatal i Autonòmica de Desenvolupament Rural Inclusiu en el qual es promoguen accions públiques i cíviques que milloren el benestar social de la població amb discapacitat en entorns rurals.

    Segons les dades facilitades pel Comitè, a Espanya i a la Comunitat Valenciana són més d'un milió de persones amb discapacitat les que resideixen en àrees i zones rurals. Amb aquestes dades sobre la taula, sol·liciten l'engegada de polítiques públiques que potencien la cerca d'ocupació “digna i de qualitat” més enllà de les grans ciutats.

    A més, advoquen una perspectiva de gènere també per a les dones i xiquetes amb discapacitat en considerar que són “les més invisibles actualment”, i les que representen els índexs més elevats d'exclusió, pobresa i violència. “És absolutament precise promoure des de la societat civil organitzada actuacions d'apoderament de les dones amb discapacitat residents en el món rural, dirigides a aconseguir que cap es quede arrere” resa el manifest. 

    Accessibilitat universal

    Entre les reclamacions que realitzen al govern valencià es troba l'aconseguir una educació inclusiva que aconseguisca que la societat també ho siga, i la materialització d'una accessibilitat universal.

    “L'accessibilitat és la columna vertebral de la discapacitat. No solament és fixar una rampa si no qualsevol accessibilitat. És una xacra que encara tenim perquè no aquesta del tot desenvolupada” ha apuntat el president de CERMI a la Comunitat.

    En aquesta línia, sol·liciten una visió transversal de l'accessibilitat en polítiques públiques amb la qual es tinga en compte temes com l'accés a edificis i instal·lacions públiques i la senyalització amb àudio descripció en el transport.

    Pujar