El Centre d'Artesania incorporarà 4 nous oficis al Repertori d'Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana
El Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, depenent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, reconeixerà com a artesans quatre oficis tradicionals valencians.
Es tracta dels oficis d'artesà/na de la pilota valenciana, artesà/na de la vela llatina, artesà/na de la pesca tradicional i el de bunyoler/a - xurrer/a.
La Comissió d'Artesania ha aprovat el primer tràmit per a la incorporació d'aquests oficis en el Repertori d'Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana.
El Centre d'Artesania incorporarà quatre oficis molt arrelats al territori valencià amb caràcter propi i diferenciat al Repertori d'Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana.
Per sol·licitud de la Direcció General de l'Esport de la Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport, s'incorporarà l'ofici d'artesà/artesana de la pilota valenciana englobant «tant als fabricants de les diverses modalitats de pilota existents per a la pràctica d'aquest esport com als fabricants de didals, guants i planxetes per a la protecció de les mans i tots aquells elements relacionats amb la pràctica de la pilota valenciana.
Aquests oficis formen part de l'essència d'aquest esport i són una mostra de la cultura i tradició artesanal autòctona. La decisió es fonamenta també en la consideració de la pilota valenciana com a bé d'interés cultural immaterial.
Al mateix temps, s'incorporen els oficis d'artesà/na de la pesca tradicional i d'artesà/na la vela llatina molt vinculats a les activitats tradicionals de l'Albufera de València.
Aquestes pràctiques són també reconegudes com a Bé Cultural Immaterial mitjançant Decret 164/2016, de 4 de novembre, del Consell amb l'objectiu, entre altres, de vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d'aquesta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.
Així, l'artesà o l'artesana de la pesca tradicional és l'ofici que agrupa als fabricants d'arts de pesca tradicional, com ara xàrcies (tir pla i de tresmall, paraderes i de cel), arts amb hams (canya, palangres, guillem, canyetes) nanses (mornell, monot, mona, mornells, gàngul, etc) i altres (molinada, rall, gamber, etc.).
Per la seua banda, l'ofici d'artesà o d'artesana de la vela llatina és el que agrupa als constructors de barques per a la navegació a vela llatina en els seus diferents formats i dimensions, incloent-hi ferramentes, oficis i tècniques associades, com ara calafats, mestres d'aixa o fusters de ribera i els fabricants de veles.
L'organisme artesà reconeixerà també l'ofici de bunyoler o bunyolera i xurrer o xurrera. L'elaboració de xurros i bunyols forma part de la tradició gastronòmica valenciana.
Els oficis de bunyoler o bunyolera i xurrer o xurrera seran inclosos en el Repertori d'Oficis Artesans Valencians en atenció a les demandes rebudes per persones dedicades a l'elaboració d'aquests productes.
També s'ha considerat el caràcter tradicional i artesanal d'aquesta feina així com la presència de bunyoleries i xurreries en la pràctica totalitat de les festes populars i tradicionals del territori valencià.
Dies Europeus de l'Artesania
El Centre d'Artesania de la CV participa en els dies europeus de l'artesania amb diferents exposicions, tallers i xerrades, amb assistència gratuïta. Els dies estan organitzats per la Fundació EOI-Fundesarte, Oficioyarte - Organización de los Artesanos de España, i es celebren de l'1 al 7 d'abril 2019.
L'objectiu d'aquesta acció és acostar al públic el món del patrimoni i de la creació, mitjançant una oferta d'activitats entorn del sector de l'artesania per a totes les edats; tractar de consolidar aquest esdeveniment com a festa europea de les arts i els oficis i que se sumen cada any més països a aquesta iniciativa. En l'actualitat, participen 19 països.