Cebrián reafirma el compromís de col·laboració del Consell davant el repte alimentari global
"El diàleg ha de continuar", ha manifestat Elena Cebrián en la clausura dels Diàlegs sobre Nutrició i Sistemes Alimentaris Sostenibles celebrats en la Universitat Politècnica de València. "Hem de posar la intel·ligència col·lectiva en marxa per a afrontar potser el major repte al que s'enfronta la nostra societat", ha continuat, en referència a l'objectiu "fam zero" l'any 2030, en condicions d'equitat i justícia social, respectant i cuidant el nostre entorn i protegint els recursos naturals.
La consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha felicitat als organitzadors i ha qualificat de "necessaris", aquests diàlegs, que han de continuar de cara a plantejar propostes concretes sobre política alimentària i aportacions, des de València, per al pròxim cim de ciutats del Pacte de Milà.
S'ha referit a la necessitat de concretar els diàlegs en accions, davant aclaparants dades globals com el fam que pateixen 800 milions de persones al costat del desaprofitament de milions de quilos d'aliments, els conflictes armats o les migracions climàtiques.
Després de preguntar-se "què podem fer cadascun de nosaltres", ha apel·lat a la intel·ligència col·lectiva i ha reafirmat el compromís del Govern Valencià en aquesta matèria, reflectit en la nova llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Generalitat Valenciana, que estableix que les actuacions del Consell s'alinearan amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. És la primera llei autonòmica que ho incorpora en aquests termes.
Quant a les mesures que està engegant la Conselleria d'Agricultura i Medi ambient ha destacat l'aposta per la producció ecològica i per la recuperació de varietats i llavors autòctones agràries i forestals. També, el foment de la venda de proximitat i la venda directa de productes artesanals i de xicotetes indústries de transformació de productes agraris.
Ha apuntat, així mateix, l'impuls i la renovació de les línies de recerca i innovació en sostenibilitat agrària i solucions, "para i des de l'agricultura" enfront del canvi climàtic, que ha d'anar acompanyada per més transferència de tecnologia i més formació per als nostres agricultors i agricultores.
En aquesta línia, Elena Cebrián ha afegit la promoció de sistemes agroforestales i mosaics de paisatge agrari, per a la prevenció d'incendis forestals en les nostres muntanyes, així com l'enfortiment de la xarxa valenciana d'espais naturals protegits, amb un nou enfocament que reforce la conservació i "la producció de naturalesa". També ha apuntat la col·laboració amb la nostra flota pesquera en la recollida de residus del mar i amb l'Ajuntament de València en les activitats com a capital mundial de l'alimentació.