Cebrián aposta per la formació i recuperació d'oficis tradicionals que contribuïxen al desenvolupament rural
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha apuntat que la recuperació dels oficis tradicionals del camp també contribuïx al desenvolupament rural, i ha expressat la seua aposta per la formació associada a estos oficis com una forma de posar-los en valor i enriquir el seu exercici. Ho ha fet en la inauguració del primer curs de ramaderia extensiva i escola de pastors que s'ha celebrat en l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA)
En l'acte inaugural organitzat per la conselleria, Elena Cebrián ha subratllat el gran valor mediambiental, agrari i cultural de la ramaderia extensiva, una tradició valenciana que en algunes zones es troba en risc de desaparició. Així mateix, ha indicat que, amb la posada en valor d'esta activitat, s'avança cap a la dinamització econòmica rural i cap a la sostenibilitat del territori. En la Comunitat Valenciana existixen 2.916 explotacions dedicades a la cria de boví, oví i caprí en règim extensiu, de les que 2.304 corresponen a oví-caprí i 612 a boví. En la província d'Alacant són 904, en la de Castelló 1.255 i en la de València 757.
El curs de ramaderia extensiva i escola de pastors, orientat a la formació de nous pastors i a la incorporació de nous titulars d'explotacions ramaderes d'oví i caprí, durarà fins al mes de novembre i ho seguiran 31 alumnes. El perfil d'estos és molt variat i va des de coneixedors del sector a persones amb experiència en altres àmbits o titulats universitaris.
Està previst que, a partir de l'any pròxim, es programen noves edicions, a causa de l'àmplia demanda registrada per a hi inscriure's. El curs s'emmarca en el pla de formació i transferència de la Conselleria, que, per al segon semestre de l'any, comprén més d'un centenar de cursos i jornades d'especialització. Entre les novetats, a més del curs de pastors inclou un altre d'agricultor/a tutor/a.
Estructura del curs
El contingut del curs s'estructura en un mòdul de formació teòrica de 36 hores lectives, un mòdul de formació pràctica de 44 hores i unes jornades d'especialització i experiències d'escola de pastors de 20 hores lectives. En la formació bàsica inicial es farà una introducció a la ramaderia extensiva, a la fisiologia animal, a la seua alimentació, a la higiene i sanitat animal, al benestar animal, al maneig, organització i gestió del ramat i també a la producció d'aliments derivats.
Dins de l'apartat pràctic, es realitzaran sessions en granges comercials que realitzen pasturatge (oví, caprí i boví), i en instal·lacions orientades a la fabricació de formatge. A més es realitzarà una pràctica de transhumància de Valdelinares a Vistabella del Maestrat.
En l'última setmana del curs tindran lloc unes jornades de conferències i taules redones en què participaran experts i representants del sector, sobre maneig en ramaderia extensiva, sostenibilitat de la ramaderia ecològica, transhumància, alimentació i past en ramaderia extensiva i ecològica i sobre comercialització de carn i formatges, entre altres temes.