elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cebrián afirma que la Llei d'Estructures Agràries reforçarà la producció de cítrics

Cebrián afirma que la Llei d'Estructures Agràries reforçarà la producció de cítrics

    La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha presidit la Mesa Tècnica del Sector Citrícola, en la qual s'ha efectuat un repàs a les mesures que definiran les solucions a la crisi de l'actual campanya. Així mateix, ha afirmat que la Llei d'Estructures Agràries, que ha entrat en vigor recentment, contribuirà a reforçar a mitjà termini la producció i comercialització de els cítrics valencians.

    Cebrián ha afegit que s'està treballant en col·laboració amb les organitzacions de productors en la redacció d'una de la conselleria d'ajudes als productors citrícoles.

    A esta reunió de seguiment també han assistit el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, e ldirector general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, i la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, Maite Chàfer, així com representants d'AVA-Asaja, Fepac-Asaja, Asaja-Alacant, UPA, La Unió, COAG-CV, Cooperatives Agroalimentàries i el Comité de Gestió de Cítrics.

    Durant la mateixa s'ha analitzat las xifres de retirada de producció per a destinar-la a la indústria transformadora. Les últimes dades, actualitzats a 8 de març, indiquen que en la Comunitat Valenciana s'han retirat 7.490 tones de cítrics (38,17% del total nacional), de les quals 5.001 tones són de xicotets cítrics (51% del total nacional) i la resta de taronja.

    Com ve succeint en les últimes setmanes, se ha produït un alentiment en els enviaments a transformació per part de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) pel fet que ja s'han deslliurat de volums emmagatzemats i existeix menys pressió d'estocs i a la qualitat dels xicotets cítrics existents en camp, menys apta per a la indústria. El termini finalitza el 31 de març.

    A més, també s'ha tractat la proposta d'ajudes de minimis i crèdits bonificats, dins de la línia marcada pel Ministeri, així com la regulació dels productes fitosanitaris i el seu efecte en els acords comercials internacionals.

    Defensa fitosanitària

    Elena Cebrián ha assenyalat que es continua treballant per a impulsar una interprofessional citrícola que ajude l'agrupació de l'oferta, a l'establiment de calendari de varietats i a l'exportació de la producció i d'aquesta manera contribuir a la competitivitat del sector i fer-lo més fort davant eventuals crisis.

    Així mateix, la consellera ha recordat que en la seua visita amb el sector a Brussel·les va explicar com funciona la producció dels cítrics en la Comunitat Valenciana i el teixit social que existeix al voltant.

    D'altra banda, ha posat de relleu l'esforç que es realitza en matèria d'investigació a través de l'IVIA per a combatre les plagues i malalties d'aquest cultiu i el risc per a aqueix teixit social i productiu que comporta les importacions de cítrics de països no comunitaris sense el degut control.

    Referent a això, Cebrián ha insistit que comparteix amb el sector l'exigència de reciprocitat en matèria de productes fitosanitaris, així com requisits ambientals i socials, aplicable als productors europeus respecte als extracomunitaris i el seu reflex en els acords comercials internacionals, i així s'ha manifestat tant davant el Ministeri com en instàncies comunitàries.

    Pujar