Cebrián afirma que la Llei d'Estructures Agràries reforçarà la producció de cítrics
La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha presidit la Mesa Tècnica del Sector Citrícola, en la qual s'ha efectuat un repàs a les mesures que definiran les solucions a la crisi de l'actual campanya. Així mateix, ha afirmat que la Llei d'Estructures Agràries, que ha entrat en vigor recentment, contribuirà a reforçar a mitjà termini la producció i comercialització de els cítrics valencians.
Cebrián ha afegit que s'està treballant en col·laboració amb les organitzacions de productors en la redacció d'una de la conselleria d'ajudes als productors citrícoles.
A esta reunió de seguiment també han assistit el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, e ldirector general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes, i la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, Maite Chàfer, així com representants d'AVA-Asaja, Fepac-Asaja, Asaja-Alacant, UPA, La Unió, COAG-CV, Cooperatives Agroalimentàries i el Comité de Gestió de Cítrics.
Durant la mateixa s'ha analitzat las xifres de retirada de producció per a destinar-la a la indústria transformadora. Les últimes dades, actualitzats a 8 de març, indiquen que en la Comunitat Valenciana s'han retirat 7.490 tones de cítrics (38,17% del total nacional), de les quals 5.001 tones són de xicotets cítrics (51% del total nacional) i la resta de taronja.
Com ve succeint en les últimes setmanes, se ha produït un alentiment en els enviaments a transformació per part de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) pel fet que ja s'han deslliurat de volums emmagatzemats i existeix menys pressió d'estocs i a la qualitat dels xicotets cítrics existents en camp, menys apta per a la indústria. El termini finalitza el 31 de març.
A més, també s'ha tractat la proposta d'ajudes de minimis i crèdits bonificats, dins de la línia marcada pel Ministeri, així com la regulació dels productes fitosanitaris i el seu efecte en els acords comercials internacionals.
Defensa fitosanitària
Elena Cebrián ha assenyalat que es continua treballant per a impulsar una interprofessional citrícola que ajude l'agrupació de l'oferta, a l'establiment de calendari de varietats i a l'exportació de la producció i d'aquesta manera contribuir a la competitivitat del sector i fer-lo més fort davant eventuals crisis.
Així mateix, la consellera ha recordat que en la seua visita amb el sector a Brussel·les va explicar com funciona la producció dels cítrics en la Comunitat Valenciana i el teixit social que existeix al voltant.
D'altra banda, ha posat de relleu l'esforç que es realitza en matèria d'investigació a través de l'IVIA per a combatre les plagues i malalties d'aquest cultiu i el risc per a aqueix teixit social i productiu que comporta les importacions de cítrics de països no comunitaris sense el degut control.
Referent a això, Cebrián ha insistit que comparteix amb el sector l'exigència de reciprocitat en matèria de productes fitosanitaris, així com requisits ambientals i socials, aplicable als productors europeus respecte als extracomunitaris i el seu reflex en els acords comercials internacionals, i així s'ha manifestat tant davant el Ministeri com en instàncies comunitàries.