elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'EPA celebra la cloenda del Voluntariat pel Valencià de Catarroja

L'EPA celebra la cloenda del Voluntariat pel Valencià de Catarroja
  • Les persones aprenentes reben un diploma acreditatiu d'Escola Valenciana «per participar en un programa per aprendre valencià i conéixer millor la nostra terra», comenta la regidora de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno

Més de vint parelles, mig centenar de persones en total, han participat en una nova edició del programa Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana amb la col·laboració de la regidoria de Normalització Lingüística que ha finalitzat en l’EPA amb l'acte de tancament i lliurament de diplomes per part de la directora de l'àrea de valencià de l'Escola per a Adults, María José Selma, la responsable del Voluntariat d'Escola Valenciana i membre del Guaix, Xon Domínguez, i la regidora de Normalització Lingüística i diputada, Dolors Gimeno.

En l'acte les persones aprenentes i voluntàries van explicar la seua experiència en el programa d'aprenentatge del valencià des de la conversa, comentant totes elles la magnífica experiència per la participació, «més que la meua parella lingüística, és la meua amiga», comentava una d'elles. «Gràcies a la meua professora que m'ha ajudat a conéixer un poc millor Catarroja, aprenc el valencià a poc a poc», comentava una aprenenta acabada d'arribar de l'est d'Europa. «A mi em costa molt mantenir una conversa en valencià perquè em passe de seguida al castellà i la meua voluntària m'ha ajudat i ha tingut molta paciència», comentava una altra.

La regidora de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, va agrair a les persones voluntàries la seua dedicació i a les aprenentes «el seu interés per conéixer la nostra llengua i la cultura d'un poble valencianoparlant com és Catarroja», convidant als participants «a mantenir la llengua viva, i res millor que parlar-la i no callar-la». El Voluntariat pel valencià «és una ferramenta per aprendre o soltar-se a parlar valencià, a més, serveix per a connectar a gent que d'una altra manera no s'haguera conegut i és la prova més evident que les llengües uneixen, sempre», recorda la regidora.

El Voluntariat pel Valencià és el programa d’Escola Valenciana que vol crear parlants en valencià sense classes teòriques ni exàmens. A través de l’EPA i amb la col·laboració de la regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Catarroja es posa en contacte una persona valencianoparlant amb una altra que vol aprendre a parlar fluidament la nostra llengua.

El resultat són les “parelles lingüístiques”, compostes per una persona voluntària i una aprenenta que queden una hora a la setmana, durant 10 setmanes, per a conversar en valencià davant d’un café, fent una passejada, anant de compres, visitant un museu, etc. Es tracta de parlar en situacions reals i quotidianes.

Pujar