La Diputació dinamitza l'Escola de Capatassos de Catarroja perquè torne a ser un referent nacional
A l'entorn del Parc Natural de L'Albufera, l'Escola de Capatassos de Catarroja es prepara per a recuperar el prestigi dels seus inicis. En el seu 60 aniversari, la Diputació de València durà a terme un pla de xoc per a modernitzar les instal·lacions i els mitjans tècnics, a més d'apropar als seus alumnes a les institucions del món agrícola per a facilitar la seua reinserció laboral.
"València és una zona on l'agricultura ha sigut bàsica durant tota la seua història, i la prova és que aquesta escola ha sigut un referent nacional, perquè ací es practicava una bona agricultura", recorda el director, Vital García-Espanya. "A partir de la visita del president de la Diputació s'ha notat un canvi enorme; ha demostrat que té molta sensibilitat per l'escola i va a fer una injecció de diners important". La dotació és d'al voltant 200.000 euros al marge del pressupost habitual de l'escola, que es destinarà a rehabilitar la teulada de l'edifici i a millorar la formació pràctica dels seus alumnes amb nous hivernacles i cultius, entre altres accions.
En paraules de García-Espanya, "necessitem relacionar-nos amb totes les institucions agràries que tenen rellevància a la Comunitat Valenciana, a València especialment". A més de desenvolupar la formació dels alumnes a nivell pràctic i teòric, la línia d'actuació del nou equip directiu va orientada a treballar amb "totes les institucions i organismes que tenen rellevància en el món agrícola, perquè els alumnes tinguen possibilitats quan acaben la seua formació".
60 anys d'història
Al llarg de les seues sis dècades d'existència, en el centre agrícola s'han format 6.000 joves agricultors, jardiners i tècnics forestals. L'oferta educativa del centre de la Diputació de València consta de 4 cicles, 2 de grau mitjà amb Agroecologia i Jardineria i Viverisme; i dos cicles tècnics superiors de Paisatgisme i Mitjà Rural, i de Forestal i Mitjà Natural.
D'altra banda, en l'Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja s'organitzen anualment viatges formatius a Almeria i Cazorla per a millorar els seus coneixements en horticultura, fruticultura, jardineria i forestal. El segon any, es desplacen Canàries per a estudiar les explotacions hortícoles de la regió, entre altres. Per la seua banda, els estudiants de segon curs tambié viatgen a la zona de Lleida, Barcelona i Castelló per a conèixer l'agricultura ecològica. "Som molts professors i ens repartim els quefers en l'escola", conclou García-Espanya.