elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Cavalcada de les Magues recorrerà este any la ‘zona cero’ de la DANA

La Cavalcada de les Magues recorrerà este any la ‘zona cero’ de la DANA
  • Finalment canvia d’ubicació, d’Alfafar a Catarroja

MÉS FOTOS
La Cavalcada de les Magues recorrerà este any la ‘zona cero’ de la DANA - (foto 2)
La Cavalcada de les Magues recorrerà este any la ‘zona cero’ de la DANA - (foto 3)
La Cavalcada de les Magues recorrerà este any la ‘zona cero’ de la DANA - (foto 4)

La Cavalcada de les Magues de gener 2025, que enguany celebra el seu desé aniversari, tindrà lloc al municipi de Catarroja després que l’Ajuntament d’Alfafar haja revocat el permís per celebrar-la a l’àrea del Parc Alcosa per “motius tècnics”. L’acte serà el diumenge 12 de gener i manté el seu objectiu de dur música, colors i alegria als xiquets i xiquetes de les zones afectades per la DANA. La voluntat de la Cavalcada, expliquen "és promoure valors universals com la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat, així com posar en valor la cultura i les tradicions valencianes com a ferramentes d’integració. La programació i els grups participants es mantenen íntegrament: tallers, concerts per a públic familiar i cavalcada festiva".

Tot i les dificultats, l’Assemblea ha agraït la ràpida resposta i suport de l’Ajuntament de Catarroja, que ha acollit amb entusiasme la proposta. La regidora de Cultura i Política lingüística de l’Ajuntament de Catarroja, Dolors Gimeno, ha indicat que “Catarroja és i serà espai d’acollida d’iniciatives culturals i tradició. I enguany ens fa molta il·lusió poder oferir al nostre poble una mostra d'alegria, de la mà de tants voluntaris i voluntàries que des de fa deu anys organitzen aquesta festa per la infantesa”. El nou escenari garantirà que la Cavalcada es desenvolupe amb normalitat, comptant, entre altres, amb la participació d’entitats culturals i socials de l’Horta i de la Ribera, afectades per la DANA. Els tallers començaran a les 10h al Parc el Secanet, on també es faran els concerts i a on arribarà la cavalcada, que eixirà a les 11h de la plaça de la Llotgeta.

L'organització ha explicat que la idea inicial era que l’esdeveniment es desenvolupés al barri d’Orba, on l’organització ha destacat la il·lusió demostrada pels col·lectius de veïns i veïnes, peça fonamental del poble, i que s’havien implicat en l’organització. Es tracta d’un barri que, a més, va estar greument colpejat per la tragèdia del passat 29 d’octubre.

L’Assemblea de la Festa de la Infantesa s'ha mostrat sorpresa per que l’Ajuntament d’Alfafar a més de comunicar el permís per escrit, havia mostrat inicialment la seua bona voluntat i predisposició: volien la programació per a publicar-la als seus canals i s’oferiren a ajudar amb les necessitats que sorgiren, en la mesura de les seues possibilitats. Després de la primera roda de premsa, expliquen, és quan es va comunicar que per “motius tècnics” relacionats amb l’equipament i la infraestructura del municipi no podrien acollir la festa, demanant disculpes per les molèsties.

La jornada de les magues

El programa de la Cavalcada de les Magues de gener 2025 es manté íntegre, amb una àmplia oferta d’activitats per a tots els públics. Tallers infantils, exhibicions de muixerangues i actuacions musicals i de dansa internacional ompliran la jornada de vida i alegria.

Entre les quaranta associacions participants, tindrem quatre muixerangues –Jove Muixeranga de València, Muixeranga de Sueca, Muixeranga del Carraixet i Muixeranga de Xàtiva "La socarrà"–; diverses colles de dolçaina i tabal –com la Llavor d'Almenara, la Pepe Palau, Dos Quinzets, Buf-Alí o la de la Falla Arrancapins, amb el seu gegant–; quatre grups de dansa –comparses del Carnaval de Russafa com l'Associació Colombia tierra querida o Tinkus San Simón València–; batucades i colles de percussió –Terratrèmol, Rebombori o Cucs de Velluters–; i grups d’animació –com l’Espai Figa, les Sufragistes, l’escola d’esgrima de Benetússer o pallases voluntàries–, a més dels cabuts de la Festa de la infantesa. Durant la cavalcada es repartiran llibres didàctics editats per a l'ocasió, patrocinats per Plataforma per la Llengua País Valencià.

Destaquen també les actuacions de Canta Canalla i del Cor Dona Veu, així com les protagonistes: les tres Magues de gener, Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat. Enguany estaran representades respectivament per Núria Nacher –gestora cultural–, Àngela Nzambi –activista pels drets humans– i Cristina Escrivà –escriptora–. Remarcaran la convivència, la solidaritat i la necessitat de construir un món més just i inclusiu. Presentarà l’acte el poeta Víctor Benavides.

Altres entitats que han col·laborat en l’organització son la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, l’Associació Cultural Institut Obrer, la Fundació Salvador Seguí, la CAPPEPV, Escola Valenciana, Acció Cultural PV, STEPV Intersindical Valenciana, La Lenta Hivernacle Cultural, l’editorial Versaletes, Moradores Cultura o la FUE Amics de la Federació Universitària Escolar. Encara hi ha entitats que es continuen sumant, tant noves com altres que renoven any rere any la seua participació.

Així, l’acte tindrà lloc el diumenge 12 de gener de 2025 a Catarroja, a partir de les 10 del matí al Parc el Secanet. Les organitzadores conviden a tota la ciutadania a participar-hi i a gaudir d’una jornada que combina tradició, cultura i reflexió.

 

Pujar