elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VÍDEO | 75 anys de festes de la Magdalena a través dels seus cartells

Castelló reviu la setmana gran de la Magdalena 2022
Castelló reviu la setmana gran de la Magdalena 2022
  • Castelló recupera la seua setmana gran recordant els dissenys de totes les edicions

La Magdalena compleix 75 edicions i ho fa amb un retorn molt esperat després d'una hibernació de dos anys. ‘Tornem’ és el lema que encapçala el vídeo que l'Ajuntament ha volgut difondre per a donar la benvinguda a les festes, amb un audiovisual que recorda els 75 anys de festes a través dels seus cartells.

Els cartells de la setmana gran sempre han tractat de plasmar sobre el paper el sentiment fester del moment, encara que cada autor i cada època ho ha fet d'una forma diferent des que la festa es va recuperar en plena postguerra, l'any 1945.

Així, la cartelleria va començar en els anys 40 amb un estil de simple naturalisme, sempre amb la simbòlica imatge d'una parella de castelloners i amb la magdalena en l'horitzó. Un traç pictòric que, en diversos d'aquells cartells, recorda al tèxtil i el brodat com a element tradicional.

De cara als anys 50 apareixen com a protagonistes nous motius, posant en primer pla elements característics de les festes, com les canyes, els fanals, l'escut de la ciutat o el Fadrí i comencem a veure unes composicions que recorden a les dels cartells de cinema d'aquella època, amb contrastos i formes més avantguardistes.

En els anys 60 la modernitat arriba a la ciutat i això s'intenta representar a través de jocs de llums, neons i focus. En altres cartells d'aqueixa època crida l'atenció la fixació per antropoformizar objectes festers, que ballen amb el tabal a la mà.

En els 70 segueix la tendència a jugar amb la llum, però ja es tendeix cap a un cert minimalisme, buscant condensar en sols uns traços tot l'esperit festiu i així arribem als anys 80, on trobem tot tipus d'estils i tècniques pictòriques, encara que dins de l'hetereogeneitat d'aquesta dècada destaquen diversos cartells amb esperit impressionista.

En els anys 90 va guanyant pes el color verd i la Magdalena com a element central i les figures es tornen a simplificar fins a arribar a la dècada del 2010, quan s'imposa el pes del disseny informàtic i els traços nets vectorials, amb alguna proposta que recorden a l'estil que estem acostumats a veure en cartells per festivals de música.

Així arribem al de 2022, ‘Nou Somnis’, un acolorit disseny de Carla Parra que va guanyar l'últim concurs amb un estil no vist fins hui, que destaca per la seua originalitat en presentar-se amb un cartell on el protagonisme és coral i on es veuen representats els principals personatges de les festes fundacionals.

Un disseny que ha sigut tan lloat per uns per la seua originalitat com criticat per uns altres en trobar similituds amb els ninots de les falles. No ha sigut l'única polèmica, ja que en 2020 el cartell guanyador va ser acusat de plagiar al d'un festival de música australià, encara que la polèmica es va desfer com un terròs de sucre pocs dies després, en cancel·lar-se les festes per la pandèmia. Pots consultar els 75 cartells de la Magdalena en aquest enllaç.

Pujar