elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
25-N CASTELLÓ

Verònica Ruiz: "No estem disposades a callar enfront de les veus negacionistes de la violència de gènere”

Verònica Ruiz: "No estem disposades a callar enfront de les veus negacionistes de la violència de gènere”
  • Elperiodic.com ha entrevistat la regidora de Feminismes de Castelló de la Plana que posa en valor la prevenció, detecció, atenció i protecció de les víctimes

Castelló aprofita la imatge d'un laberint per a la seua campanya del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, una situació que diàriament viuen “massa” dones, segons l'edil de Feminisme, Verònica Ruiz.

L'edil ha posat en valor la prevenció, detecció, atenció i protecció de les víctimes, fonamentals per a lluitar contra aquesta xacra que afecta 119 dones que reben atenció a través dels recursos municipals.

elperiodic.com ha parlat amb Vero Ruiz sobre la violència masclista que considera que no és privat, sinó que “és social i per tant públic”.

Un any més Castelló celebra el 25N. Quines són les principals urgències en aquesta matèria a la ciutat?

En aquesta i en qualsevol altra data és primordial treballar, cada dia de l'any, per a combatre i eliminar tots els tipus de violència masclista. I amb aquest objectiu cal abordar la prevenció, la detecció i l'atenció, i, finalment, la protecció. Cada acció, cada servei, cada política municipal, des de la transversalitat, ha de tindre impacte de gènere. Només així, abordant aquesta xacra des de tots els fronts possibles, podrem aconseguir societats lliures de violències masclistes.

Heu constatat un augment dels casos a Castelló en els últims anys?

Des del Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO) oferim atenció jurídica i atenció psicològica, gratuïta i a demanda, a totes les dones que estiguen patint algun tipus d'opressió masclista, detectem i atenem cada dia a més dones que ens demanen els diferents serveis municipals per a eixir d'aquesta situació. I en aqueix sentit el considerem positiu, atés que tota la tasca invertida en matèria de prevenció i atenció evitarà futures situacions que hauríem de lamentar. A més, som el primer ajuntament que ha implantat un Protocol de prevenció, detecció i atenció de violències contra les dones i les seues filles i fills, que ha possibilitat atendre 44 dones per a donar-los les eines necessàries per a eixir de la situació de violència que estaven patint.

La imatge de la campanya d'enguany és un laberint, quantes dones es troben a Castelló dins d'aquest laberint?

La resposta és inequívoca: massa. Per què la violència que patim les dones pel simple fet de ser-ho és inadmissible. I no estem disposades a callar enfront d'aqueixes veus negacionistes que volen esborrar i negar la violència de gènere. Si parlem de dades que gestionem des del SIO, el 24 de novembre de 2021 hi havia 56 sol·licituds del Servei d'atenció i protecció a les dones víctimes de violència de gènere (Atenpro); hui tenim 73. Actualment, en definitiva, hi ha 119 dones ateses per nosaltres a través d'aquest servei.

Aquesta setmana s'ha parlat molt de possibles rebaixes de penes per l'aprovació de la Llei del ‘sol sí que és sí’. Quina és la via que creieu que s'ha de gastar per a protegir més les víctimes?

La inversió econòmica i en recursos humans és fonamental si veritablement volem protegir les víctimes i eliminar aquesta xacra sistèmica que ens ocupa a totes les administracions. En aqueix sentit, el Pacte Estatal contra la Violència de gènere i el Pacte Valencià contra la Violència de gènere i Masclista són molt clars i Castelló està adherit als dos.

L'equip de govern ha presentat una declaració institucional per a demanar el finançament necessari perquè l'ajuntament puga portar avant les seues competències. Està sent el pressupost un problema?

En absolut. De fet, rebem subvencions tant de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Aitana Mas i, també subvencions del Ministeri d'Igualtat per a desenvolupar totes les polítiques en matèria d'igualtat i en contra de les violències masclistes de la nostra ciutat. I vull recordar que des que està Vox a l'Ajuntament de Castelló, se'ns nega la possibilitat de tindre una Declaració Institucional en contra de la violència de gènere.

Quines accions ha pres Castelló per a ajudar a les víctimes i per a evitar el masclisme?

Per a denominar algunes, per exemple, parlem de les parades a demanda en totes les línies d'autobús municipal i formació en matèria d'igualtat en els centres educatius. També formació i sensibilització en contra de les violències masclistes; activitats comunitàries durant l'any per a sensibilitzar de les diferents violències contra les dones; atenció psicològica gratuïta i itineraris personalitzats per a ajudar les dones a eixir de les situacions de violència; subvencionem projectes que desenvolupen les associacions, fem campanyes contra la prostitució i el tràfic de dones, xiquetes i xiquets amb finalitat sexual, i moltes més. Totes elles, sota el paraigua de l'III Pla d'Igualtat d'Oportunitats de Castelló.

Si una dona de Castelló vol eixir d'aquesta situació de violència, quins són els passos que hauria de donar per a començar?

A la nostra ciutat, té múltiples opcions, totes elles coordinades per a acompanyar-la a eixir d'aquesta situació. Per exemple, pot acudir al SIO de l'Ajuntament de Castelló, i les companyes del servei, excel·lents professionals, l'acompanyaran per tots els serveis existents a la nostra ciutat.

Sembla que vivim un repunt de casos. Creu que la recuperació de l'activitat social després de la pandèmia està fent eixir problemes que estaven amagats a casa?

El problema de la violència masclista no és privat, és social i per tant públic. I el fet que es denuncien les diferents violències implica que les dones ja no volem callar enfront d'aqueixa injustícia i anomalia democràtica.

L'educació hauria de ser clau perquè les futures generacions van ser menys masclistes. Està funcionant l'escola en aquest sentit o alguna cosa falla?

És important dur a terme una actuació global, que comence en les etapes inicials de l'educació i que arribe també al personal docent per a assegurar un missatge coherent i garantir la igualtat en els centres educatius on els nostres joves passen gran part del dia, es relacionen i desenvolupen la seua vida. La prevenció de la violència de gènere és un assumpte que requereix que mantinguem tots els recursos i tota l'atenció per a continuar treballant amb els centres educatius.

Programeu per aquest 25N una desena d'activitats per la ciutat, quins recalcaries?

Després de novembre amb un cicle de conferències en el qual hem tingut a l'exdirectora de l'ONU Dones Ana Falú, entre altres, l'acte central de la Regidoria de Feminisme serà hui, 25-N, amb una jornada participativa al Corredor de les Arts del parc Ribalta durant tot el matí, oberta a la ciutadania. Es crearà un laberint reivindicatiu a l'eix central del passeig entroncant amb la campanya d'enguany que, sota el lema 'Troba l'eixida. Parem la violència masclista', denúncia per tota la ciutat els diferents tipus de violències, des de la mutilació femenina, els matrimonis forçosos, el trànsit de dones, la violència contra les dones majors, la violència cap a dones amb discapacitat, la violència vicària, l'aïllament social, la violència psicològica, econòmica i patrimonial, o l'assetjament de carrer, la violència física i la sexual. De totes les violències masclistes. I a les 12.30 hores, participarem en la lectura del Manifest de la Plataforma Feminista de Castelló, que a la vesprada, a les 18.30 hores, ha convocat una manifestació pels carrers de la ciutat sota el lema de 'Dones vives unides contra al masclisme'. No anem a callar.

Pujar