El nou pla urbanístic projecta l'eliminació del mur de la plaça de bous i transforma el seu entorn en un espai lliure d'ús públic
Eliminar el mur de la plaça de bous i obrir el seu entorn com a espai públic transitable. El nou Pla d'Ordenació Detallada (POP), que roman exposat al públic fins al pròxim 8 de novembre, projecta la transformació de l'entorn de la plaça de bous de Pérez Galdós per a posar en valor aquest edifici centenari i protegit i millorar la seua integració paisatgística en el parc Ribalta.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, subratlla que aquesta proposta reflecteix "alguns dels elements clau del nou planejament urbanístic, com són la sensibilitat amb el patrimoni tant arquitectònic com a ambiental i la voluntat de generar nous espais oberts a la ciutadania".
Aquesta transformació urbana, que es planifica a través de tres unitats d'execució diferents amb l'objectiu de facilitar la seua realització, inclou un desenvolupament residencial amb una altura màxima de cinc altures, una reserva del 10% d'habitatge de protecció pública, l'enderrocament del mur que dóna al parc Ribalta així com la zona de taquilles i la transformació del seu entorn com a espai públic obert.
La unitat d'execució denominada Plaça de Bous ocupa una superfície d'1.910 metres quadrats i permetrà completar l'illa residencial de la calle República Argentina. La UER Plaça de Bous suma 2.133 metres quadrats de la qual solament 751 metres quadrats corresponen a superfície neta edificable per a completar la zona d'edificació cap al carrer Miguel Juan Pascual.
Finalment, l'execució de la UER Ribalta, amb 1.503 metres quadrats, comportarà la demolició de l'actual mur de l'avinguda Pérez Galdós i el tractament de l'interior integrant-ho en el paisatge del parc Ribalta com a espai lliure privat per a ús públic. Entre les tres unitats d'execució, prop de 3.000 metres quadrats al voltant de la plaça de bous passaran a estar oberts a l'ús públic i ser transitables.
L'execució d'aquestes unitats contribuirà a potenciar un entorn urbà tan emblemàtic com el de la plaça de bous per l'arquitectura de l'edifici però també per la seua ubicació al costat del parc Ribalta, inclòs en la xarxa primària de zones verdes i en el qual el Govern municipal ha impulsat mesures tan singulars com la recuperació del servei de cafeteria tres dècades després del tancament del seu últim quiosc. "El parc Ribalta està recuperant el prestigi social que mai hauria d'haver perdut i el nou pla urbanístic completa aqueixa voluntat de recuperació amb la integració paisatgística de la plaça de bous i l'aposta per l'ús públic del seu entorn", defensa Amparo Marco.
El regidor d'Urbanisme, Rafa Simó, insisteix que el nou model urbanístic "reivindica una correcta proporció entre els espais d'ús públic i el volum edificat per a millorar la qualitat de vida i fer de Castelló una ciutat més amigable i atractiva per a residir". L'edil ha destacat que la Plaça de Bous de Castelló, obra de l'arquitecte Manuel Montesinos Alardins i inaugurada el 2 de juliol de 1887, és un dels edificis inclosos en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic.
Aquesta proposta està inclosa en el Pla d'Ordenació Detallada, el Pla de la qual de Participació Pública inclou la realització de sis sessions informatives obertes en cadascun dels districtes de la ciutat. La ronda de reunions arrancarà dilluns que ve 24 de setembre a les 18:00 hores en el Patronat d'Esports amb el planejament corresponent al Districte Est.