La Universitat Jaume I acosta la ciència a Castelló amb la Nit Mediterrània de les Investigadores
El 24 de setembre se celebra la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT) amb múltiples activitats dirigides a públic de totes les edats
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha inaugurat l'exposició fotogràfica Rostros mediterráneos de la ciencia, que pot visitar-se en la zona exterior del campus universitari. En el marc del projecte europeu MEDNIGHT, l'exposició ofereix l'oportunitat de conèixer 27 dones científiques actuals de països de la conca mediterrània, com Albània, Xipre, Espanya, Líban, Sèrbia o Turquia. A través dels panells, el públic podrà conèixer la formació, trajectòria i biografia d'investigadores tan rellevants com Anna Lluch, doctora honoris causa per la Universitat Jaume I.
Complementàriament i com a activitat principal de MEDNIGHT, el divendres 24 de setembre a la vesprada, la Universitat Jaume I se suma a universitats i centres d'investigació mediterranis per a celebrar la Nit Mediterrània de les Investigadores. A aquest efecte, en l'Àgora universitària s'oferirà un complet programa d'activitats per a tots els públics estructurades entorn de cinc espais: El Jardín de la Ciencia, amb demostracions, jocs i visites guiades; Habla con ella, la científica, espai de xarrades amb investigadores; Las heroínas y héroes de la ciencia del Mare Nostrum, joc col·laboratiu; European Corner, amb projectes i debat, i una representació teatral.
A escala local, juntament amb el personal investigador de la Universitat Jaume I, en MEDNIGHT donaran a conèixer el seu treball altres centres d'investigació i de divulgació científica i administracions públiques, com l'Institut de Torre de la Sal (CSIC), el Planetari de Castelló i Europe Direct (Diputació de Castelló).
Tenint en compte la situació sanitària, totes les activitats tenen aforament limitat i el període d'inscripció s'obri aquest cap de setmana.
El projecte MEDNIGHT ha sigut promogut i finançat per la Comissió Europea a través de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020 i està format per un consorci que integra 13 institucions: Universitat d'Alacant (UA), Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), Universitat Jaume I (UJI), Universitat de València (UV), Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA), Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Universitat de Múrcia (UMU), Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC), Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT), Fundació SÈNECA–Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, SciCo Grècia, SiCo Cyprus, i l'empresa El Caleidoscopio, coordinadora del projecte.