elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Estiu de l’UJI debatrà sobre el tema «Màgia, esoterisme i fantasia en la literatura»

    Benicàssim acollirà els dies 3, 4 i 5 de juliol de 2024 el curs «Màgia, esoterisme i fantasia en la literatura», la darrera proposta de la Universitat d’Estiu de l’UJI per a aquest 2024, la qual comptarà amb la presència de tres Premis Planeta com són Luz Gabás, Javier Sierra i Santiago Posteguillo, que també és director del curs i delegat de la rectora de l’UJI per a la promoció de la Universitat d’Estiu.

    El seminari abordarà «una temàtica molt freqüent en la literatura, com és el món de l’esotèric, que ho és més del que ens podem imaginar», explica Posteguillo. Bruixes, fantasmes, mags, éssers sobrenaturals, mons imaginaris, i també ovnis, han format part dels relats i narracions literàries de diferents èpoques històriques en les quals el misteri i la fantasia n’han sigut protagonistes. Alguns referents d’aquesta vessant de la literatura són autors com J. R. R. Tolkien, Lewis Carroll, C. S. Lewis, Michael Ende o J. K. Rowling, entre d’altres.

    El programa contempla diverses ponències que portaran els assistents a un viatge al món de l’ocult a través de la literatura, que abasta des de l’Imperi Romà fins a l’actualitat, passant per l’edat mitjana. En la primera jornada participaran Santiago Posteguillo, que farà un recorregut «De Macbeth a Harry Potter: les bruixes en la literatura anglesa», on la bruixeria i el fet fantàstic seran el fil conductor; Javier Sierra, que centrarà la seua intervenció en «La literatura d’allò màgic», i Rosario Raro, que a partir de la seua darrera novel·la Prohibida en Normandía farà «Una crònica sobre el truc de màgia més gran de la història».

    En la segona jornada, l’anàlisi de diferents èpoques històriques marcarà el guió de les intervencions. En la primera, titulada «L’encanteri i l’exorcisme en la cort de Carles II, el darrer Àustria a Espanya», José Calvo Poyato retratarà a qui era conegut com «l’Embruixat» amb una intervenció sobre l’exorcisme que va patir el rei Carles II, fet que demostra que els fenòmens misteriosos i ocults no són només patrimoni de les classes més humils, sinó que també afecten les classes més poderoses. Per la seua banda, José Luis Corral parlarà sobre «Ovnis en la literatura medieval», mentre que l’escriptor Fernando Lillo dissertarà sobre «Fantasmes, bruixes i mags en la literatura grecollatina».

    Durant la darrera jornada, Toti Martínez exposarà el contrast entre els trets que la literatura reflecteix de les bruixes i la realitat (que eren dones sanadores i que ajudaven a la gent) en la seua ponència «Fantasia, literatura i realitat sobre les bruixes», mentre que Luz Gabás parlarà de la bruixeria i la justícia seglar al Pirineu d’Osca. La cloenda del curs la posarà l’escriptora sogorbina Rosario Raro amb la realització d’un taller sobre la màgia de l’escriptura.

     

    Pujar