elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Unitat de Mama del General de Castelló ha operat a més de 2.000 pacients en els últims 10 anys

La Unitat de Mama del General de Castelló ha operat a més de 2.000 pacients en els últims 10 anys

    La Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS), l’equip multidisciplinari que atén quirúrgicament les diferents patologies relacionades amb la mama, ha dut a terme el tractament quirúrgic de més de 2.000 pacients des de l’any 2005.

    Esta unitat compta amb 15 professionals de diferents especialitats mèdiques i està coordinada pel cirurgià David Martínez Ramos. Va ser una de les primeres unitats a Espanya acreditada com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària (SESPM) en 2010, atés que es va constatar que reunix els criteris de qualitat d’esta prestigiosa societat científica.

    Per a optimitzar l’assistència sanitària a les persones amb patologia mamària i els recursos assistencials derivats, el Departament de Salut de Castelló va constituir al març un Comité de Mama, en el que s’unificaven els del HGUCS i els del Consorci Hospital Provincial de Castelló. Ambdós eren multidisciplinaris, però també compartien alguns dels seus membres, per la qual cosa la creació d’un únic comité ha permés millorar la qualitat assistencial.

    Este organisme està compost per aquells professionals dedicats al procés diagnosticoterapèutic de pacients amb alteracions mamàries, per la qual cosa entre els seus membres, actualment 23, es troben especialistes d’Oncologia Radioteràpica, Oncologia mèdica, Radiodiagnòstic, Salut Pública, Psicooncología, Cirurgia General i Digestiva, Cirurgia Plàstica, Anatomia Patològica i Medicina Nuclear. A més, participen professionals de la Unitat de Cribatge.

    Entre els seus objectius, a més del ja citat d’optimització de l’assistència a les pacients amb patologia mamària, es troben els de promoure la investigació en este camp i promoure la docència i formació, així com organitzar cursos, congressos i quantes activitats es consideren adequades.

    La Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital General Universitari de Castelló ha mostrat el seu treball científic amb la preparació i organització de tres jornades d’actualització de coneixements sobre el tema, que s’han convertit en un referent per a la província de Castelló. La finalitat d’estes va ser crear un punt de trobada anual per a abordar els últims coneixements sobre el càncer de mama.

    35é Congrés de la SESPM

    Com a culminació a este esforç, la Unitat de Patologia Mamària del HGUCS, encapçalada per David Martínez Ramos ha sigut l’encarregada d’organitzar el 35é Congrés de la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària (SESPM), que acaba de finalitzar en la Universitat Jaume I. Martínez Ramos, que ha ostentat la presidència de la cita científica, considera que la seua organització ha sigut “un reconeixement de la societat científica al treball realitzat pels professionals castellonencs”.

    De fet, la preparació d’este congrés ha finalitzat amb èxit de participació de públic i treballs científics, com han recalcat les diferents autoritats, acadèmiques i científiques que van participar en els diferents fòrums.

    El recolzament institucional sanitari ha sigut important, com ho demostra la representació que es va poder observar en la inauguració de l’esdeveniment. Per un costat el Departament de Salut de Castelló, amb el seu gerent, Miguel Alcalde, la directora metge del HGUCS, Mª Jesús Juan, i la subdirectora mèdic, Pilar Andreu. D’un altre, la presència de la directora general d’Investigació, Innovació, Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, Ana María Ávila.

    A més, part dels professionals de la Unitat de Patologia Mamària i del Servici de Cirurgia General i Digestiva del HGUCS han participat de forma activa en el congrés per mitjà de la moderació de meses o l’elaboració de ponències i pòster.

    El Congrés ha comptat amb interessants conferències d’especialistes com la doctora Ana Mª Lluch que va presentar la seua ponència: “Estem davant de la curació de les pacients HER2+?” o el doctor Carlos Vázquez, que en una conferència sobre genètica i càncer va parlar de la possibilitat que el càncer s’herete genèticament en només un 10 per cent dels casos i que s’eleve fins al 20 basant-se en "una possible transmissió genètica".

    Pujar