elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Unió Iberoamericana de Municipalistes tria a Marco com a ambaixadora de les dones rurals

La Unió Iberoamericana de Municipalistes tria a Marco com a ambaixadora de les dones rurals
  • L'alcaldessa forma part de l'equip que fomentarà les polítiques d'igualtat i l'apoderament en la ‘Dècada de les Dones Rurals’

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha sigut nomenada hui ambaixadora per les dones rurals en el món, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones Rurals. El nomenament s'ha donat a conéixer durant el webinar Dècada de les Dones Rurals: Sembrant, cultivant i collint igualtat, impulsat des de la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM) i en el qual ha intervingut Marco. El nomenament de l'alcaldessa de Castelló com a ambaixadora, al costat d'altres 17 persones en representació de la UIM, ONU Dones, la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig) i altres entitats de països com l'Argentina, Mèxic, Panamà o el Perú, dóna inici a la Dècada de les Dones Rurals. Una iniciativa que des de hui i durant els pròxims 10 anys (fins al 15 d'octubre de 2031) té com a objectiu fomentar l'apoderament i l'efectiva participació de les dones rurals i la implementació de polítiques públiques amb enfocament de gènere per a eliminar la pobresa i les bretxes de gènere en zones rurals.

En la seua intervenció en el webinar, l'alcaldessa ha agraït el nomenament com a ambaixadora i ha instat “a sumar esforços entre administracions i entitats públiques per a continuar promovent polítiques d'igualtat que generen oportunitats de desenvolupament i contribuïsquen a eliminar barreres socials que encara hui dia discriminen les dones residents en el món rural”.

Cada 15 d'octubre es commemora a nivell mundial el Dia de les Dones Rurals. Va ser establit per l'Assemblea General de Nacions Unides en la seua resolució 62/136, de data 18 de desembre de 2007. En aqueix document es reconeix la funció i contribució decisives de la dona rural, inclosa la dona indígena, en la promoció del desenvolupament agrícola i rural, de la millora de la seguretat alimentària i l'erradicació de la pobresa rural. “Però la realitat exigeix que l'efemèride no haja de cenyir-se a una única jornada, si no que cal estendre-la, i amb l'objectiu d'ampliar la visibilitat d'aquesta problemàtica, apel·le a la col·laboració de les institucions competents en el desenvolupament de la igualtat”, ha ressaltat la primera edila.

Marco també ha ressaltat el treball de la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig) en la mateixa direcció, amb la idea de sumar esforços i donar suport a iniciatives locals a favor de la igualtat. Una xarxa, de la qual Marco és vicepresidenta, que es constitueix com a espai de diàleg per a la generació d'accions, estratègies i recursos per a avançar en el desenvolupament local de les ciutats des de la perspectiva de gènere.

“Des de l'alcaldia de l'Ajuntament ens vam voler adherir a la proposta de declaració d'octubre com a Mes de la Dona Rural i a la Declaratòria de les Dones Rurals de Llatinoamèrica, el Carib i el Món, impulsada per la Xarxa de Dones Rurals d'Amèrica Llatina i el Carib, amb l'objectiu de promoure polítiques d'igualtat que generen oportunitats de desenvolupament i eliminar barreres socials que discriminen les dones residents en el món rural”, ha explicat Marco. En aquesta línia, ha destacat que “ja hem instat les entitats locals, diputacions, comunitats autònomes, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i al Govern d'Espanya, així com a la Comissió Europea, a sumar-se a la iniciativa”.

“Estem convençuts que totes les institucions competents en el desenvolupament de la igualtat en el món col·laboraran per a fer d'aquesta aspiració una vertadera realitat. Webinars com aquest, que compten amb un aparador mundial, ajuden a visibilitzar aquesta problemàtica”, ha dit. “Segur que hui aconseguirem impulsar la Declaratòria de la Dècada de les Dones Rurals que permetrà l'apoderament i participació ciutadana de les dones rurals enfront de la crisi de la covid-19”.

El webinar ha estat impulsat per la UIM, a través de la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig), i en col·laboració amb la Xarxa de Llatinoamèrica i El Carib de Dones Rurals (Redlac) i la Federació Nacional de la Dona Rural d'Espanya (Femur).

Pujar