Unes jornades educatives aprofundiran en el mètode pedagògic d’aprenentatge per projectes
El Palau de la Festa es convertirà demà divendres 5 de maig i el dissabte 6 en un fòrum educatiu amb la celebració de les jornades 'Repensant l'ABP: 99 anys de projectes'. L'anomenada ABP, sigles que responen al concepte d'Aprenentatge Basat en Projectes, és una estratègia d'ensenyament basada a situar l'alumnat com a protagonista del seu propi aprenentatge. Els estudis de John Dewey, Jean Piaget i Lev Vigotski, entre altres psicòlegs i estudiosos de la matèria, sobre com aprenen els estudiants van mostrar la necessitat de centrar l'aprenentatge en l'alumne, invertint el procés tradicional d'instrucció directa (el que s'anomena aprenentatge centrat en el professor) i promovent que siguen els estudiants el subjecte del seu propi aprenentatge (aprenentatge centrat en l'alumne).
La regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló col·labora en les jornades que aprofundiran en la línia metodològica que el Cefire ha desenvolupat en la ciutat durant els últims anys. La coincidència del 99 aniversari dels plans de treball enunciats pel pedagog nord-americà William Kilpatrick en 1818 és l'excusa per tractar d'introduir-la en les aules.
"Repensant l'ABP' està dirigit als docents amb inquietud per aprendre a aplicar l'ABP o que han rebut una formació inicial però encara no han fet el pas, i a aquells que ja l'han posat en marxa i volen seguir avançant en la seua aplicació", explica el regidor d'Educació, Enric Porcar.
Les jornades, per a les quals s'han acreditat 206 educadors, se centraran en diversos apartats, entre ells com introduir aquesta metodologia pedagògica en l'aula; analitzar-ne els avantatges i inconvenients enfront de la instrucció directa; estudiar com es poden desenvolupar les competències bàsiques necessàries per a treballar d'aquesta manera, i avaluar estratègies per globalitzar l'aprenentatge i fer un pas més aplicant l'ABP per ambients. Igualment, s'exposaran les experiències més innovadores dels centres de la província que ja estan treballant l'aprenentatge basat en projectes.