Aniukcas planifica l'acollida de xiquets ucraïnesos per donar-los refugi a Castelló
Busca avançar l'arribada d'una vintena de menors prevista per a l'estiu
L'associació insisteix davant l'allau d'oferiments que no està buscant noves famlilies acollidores
Una associació tracta de portar a Castelló a una vintena de xiquets que viuen en una de les zones del front de guerra d'Ucraïna. Es tracta de l'Associació Xiquets d'Ucraïna-Castelló (Aniuk-cas), que des de fa dècades organitza el programa ‘Vacances saludables’ amb el qual dues desenes de xiquets i xiquetes ucraïnesos de la zona de Txernòbil passen els mesos estivals descansant a la nostra província.
L'associació busca ara avançar l'arribada dels menors prevista per a l'estiu. A través d'aquest programa, Aniuk-cas acull a xiquets de famílies humils per a oferir-los a Castelló 2 o 3 mesos de descans perquè puguen recuperar forces amb el clima mediterrani i una alimentació variada. Es tracta de famílies que viuen en el que es coneix com la zona IV de Txernòbil (en el radi d'entre 60 i 80 quilòmetres de l'àrea d'exclusió de la central).
Zones com Irpin o Bucha, on en els últims dies s'han empitjorat els combats pel control dels ponts d'accés a la capital des del nord del país. I és que és precisament per aquest àrea pel qual les columnes russes avancen des de la frontera bielorussa, des de prop de la central de Txernòbil, per a avançar en la via més ràpida fins a la capital d'Ucraïna.
Per això, està resultant difícil contactar amb ells. “Fins al moment hem aconseguit a localitzar a 8, però és difícil trobar-los perquè molts s'han desplaçat i han eixit de la zona, on hi ha durs combats i moltes línies telefòniques han caigut”, explica Verónica, representant de l'associació.
“Estem intentant contactar amb les famílies que van participar en el programa en 2019, que va ser l'últim any que es va fer abans de la pandèmia”, indica Verónica, que afirma que “estàvem organitzant ja la volta als acolliments per a aquest estiu però el conflicte l'ha trastocat: serà difícil organitzar-ho perquè l'administració allí està completament tancada per la guerra”.
En qualsevol cas, assegura que intentaran avançar aquestes “vacances” per a buscar-los refugi a Castelló si les seues famílies volen, ja que explica que “cal recordar que aquests xiquets no estan solos i cada família té una circumstància diferent”.
Verónica subratlla que “Aniuk-cas intentarà portar a aquests 20 xiquets perquè manté amb ells un programa d'acolliment, però no podem acollir a altres menors legalment sense estar aquest acolliment reglat” perquè això seria il·legal. Així, davant l'allau d'oferiments, insisteix que l'associació no està buscant noves famlilies acollidores, ja que les acollides ja estan planificades.
Sobre aquest tema, recorda que la informació sobre com ajudar als afectats pel conflicte ha d'obtindre's pels canals de l'associació o els perfils oficials d'altres entitats i administracions públiques, ja que “circulen per internet missatges que són falsos” com el que indica que Aniuk-cas busca famílies per a acollir als xiquets refugiats del conflicte.
En aquest sentit, lamenta la desinformació que s'està generant i les il·lusions que es poden estar creant per als afectats ja que els mecanismes d'acolliment per a aquesta crisi no s'hauran de canalitzar per associacions sino a través d'associacions com el Ministeri i la Conselleria de Benestar Social.
“Hi ha molta gent a Castelló que vol acollir i nombroses associacions que s'estan mobilitzant per a portar menjar i queviures fins a la frontera ucraïnesa”, assegura la representant de l'associació, al mateix temps que recorda que “quan aculls a un menor tens una responsabilitat important, ja que és com si fores el seu tutor durant el temps que viu a la teua casa”.
Des de l'associació planifiquen la possible evacuació perquè puguen viatjar de manera segura des de les seues cases a la frontera i, d'allí, a Espanya. Per a això, segons expliquen, necessiten costejar desplaçaments, pernoctes en llocs habilitats i atendre les seues primeres necessitats i proporcionar-los acompanyament per part d'adults, per al que han establit el número de compte ES62 0182 6640 0702 0153 7789.
Quant a la sobtada invasió russa, explica que “les famílies allí ho han viscut sense sorpresa”, ja que “cal pensar que allí la situació de tensió no és nova d'aquesta setmana”. I és que cal recordar que el país viu una guerra civil a les regions frontereres amb Rússia des de l'any 2014, que havia deixat ja milers de morts i desplaçats.
Quant a l'actual invasió, té unes característiques especials quant als números, ja que els desplaçats superen el milió en tot just una setmana. “Això els afectarà molt quan tornen, perquè abans es podia ajudar als més desfavorits, però si es genera una crisi humanitària d'aquesta magnitud serà difícil tirar una mà a tanta gent”, lamenta.
Coordinació institucional
Les institucions valencianes també s'han mobilitzat per a oferir ajuda als futurs refugiats ucraïnesos que puguen arribar. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que es pretén “convertir a la Comunitat Valenciana en un corredor humanitari” davant aquesta crisi.
Així, es prevee mobilitzar 300.000 euros per a comprar material farmacèutic per a enviar a la zona de conflicte, 2 milions d'euros per a atendre les necessitats que puguen proposar des de l'Agència Espanyola de Cooperació o una línia d'emergències per a atendre els ucraïnesos que necessiten informació sobre el conflicte.
També s'han posat a disposició 2.094 llits hospitalaris per a atendre els possibles ferits per la guerra i es prepararà l'administració per a poder escolaritzar als menors refugiats si la situació s'allargara en el temps. Cal recordar que en la Comunitat Valenciana viuen més de 30.000 els ucraïnesos.